Кои са номинираните за „Грами“ 2022

28 November 2021

Оливия Родриго

Наградите „Грами“, наред с „Оскар“ и Met Gala, са сред основните и най-важните събития в развлекателната индустрия. През 2022 г. 64-ите награди ще се проведат в Лос Анджелис на 31 януари, а вече станаха известни и номинираните.

По традиция церемонията ще се проведе на концертния подиум на „Стейпълс“ в Лос Анджелис и ще се предава по телевизия CBS и онлайн на grammy.com, както и в YouTube канала на Националната академия за звукозаписни изкуства.

Кои са номинираните за „Грами 2022“?

Това са фаворитите в индустрията като Джъстин Бийбър (осем номинации), Doja Cat (осем номинации), HER (осем номинации и рекордните 21 за четири години), Били Айлиш (седем номинации). Оливия Родриго получи шанса да спечели най-престижната музикална награда през 2022 г. (и общо седем номинации), Lil Nas X (пет номинации) и Тейлър Суифт (една номинация, но в категорията „Албум на годината“, в който Суифт печели вече три пъти).

Младата Оливия Родриго ще трябва да се опита да достигне постижението на Айлиш, която преди две години стана първият носител на „Грами“ от 39 години насам в четирите основни категории: „Запис на годината“, „Песен на годината“, „Албум на годината“ и „Най-добър нов изпълнител“.

Най-голям брой номинации обаче - 11 - получи Джон Батист. Албумът му We Are получи признания от критиците, а джаз музикантът участва в написването на песни за анимационния филм "Soul", който също не остана незабелязан.

Припомняме, че миналата година Бионсе стана лидер по брой номинации за Грами. Тя можеше да отнесе вкъщи девет статуетки, но в крайна сметка спечели четири. Jay-Z пък е най-номинираният артист за всички времена, като за церемонията през 2022 е получил три номинации.

Но по брой получени награди той все още изостава от „най-звездния“ музикант – Куинси Джоунс – лауреат на 27 награди сред всички солови изпълнители.

Между другото, тази година Националната академия на звукозаписните изкуства разшири броя на категориите.

На предстоящата церемония за първи път ще бъдат връчени статуетките и за най-добро глобално музикално изпълнение и най-добър албум за Musica Urbana (номинация за латиноамерикански изпълнители). Номинирани са и легендарните АББА.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР