Печен чийзкейк

Десислава Георгиева 05 December 2021

Снимка: Стоян Георгиев

Деси и Стоян Георгиеви са добре познати на кулинарната публика у нас със своето онлайн място за хубав живот и добра храна - Goodlife.bg. Този път ще ни потопят в своя вкусен свят с една изключително красива и полезна книга. В „Готви умно“ ще откриете 150 рецепти, приготвени с помощта на високите технологии в съчетание с класически готварски техники. Нека това не ви плаши. Грабнете книгата, сгответе умно и се насладете на живота. А ето и една рецепта от нея, предоставена специално за EVA:

ПЕЧЕН ЧИЙЗКЕЙК

Порции 12
Продукти за основата: 85 г масло + малко за намазване на формата, 180 г бисквити, 2 с.л. бадемово брашно, 2 с.л. захар

За крема: 900 г маскарпоне, 250 г захар, 3 с.л. брашно, 1 1⁄2 ч.л. ванилова паста, кора от 1 лимон, 1 щипка сол, 2 ч.л. лимонов сок, 3 яйца + 1 жълтък, 280 мл сладкарска сметана

За боровинковия сос: 250 г боровинки, 50 г захар, 2 с.л. отлежал балсамов оцет, 1 ч.л. лимонова кора, 2 ч.л. лимонов сок

Разтопете маслото на слаб огън и оставете леко да се охлади. В кухненски робот смелете бисквитите, добавете захарта и бадемовото брашно и смесете. При работещ уред налейте маслото и разбъркайте. Изсипете сместа във форма за печене с падащо дъно и притиснете добре, за да оформите стабилна основа. Печете основата 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна и я оставете да се охлади. Увеличете градусите на фурната до 200.

В купата на кухненски робот сложете сиренето маскарпоне и разбийте, докато стане пухкаво. Добавете захарта, брашното и солта и разбийте добре. Сложете ваниловата паста и лимоновата кора и сока, а след това добавете яйцата и жълтъка, едно по едно. Разбийте сметаната до меки връхчета, прибавете я към останалите продукти и разбийте добре.

Намажете стените на формата за печене с малко меко масло и излейте в нея сместа. Сложете чийз-
кейка във фурната и печете 10 минути на 200 градуса. Намалете градусите до 110 и печете още 50-60 минути, докато крайчетата стегнат, а в средата сместа е все още мека. Оставете чийзкейка да се охлажда във фурната на открехната врата за около 2 часа.

Това ще предотврати напукването на крема. Приберете в хладилник за 8 часа, преди да поднесете. Сложете боровинките и захарта в касерола, загрейте и гответе 6-7 минути. Добавете лимоновия сок и кора и балсамовия оцет, разбъркайте и свалете съда от котлона. Охладете, преди да сервирате.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР