Будапеща - звездите „Мишлен“ не я подминават

Любомир Василев 23 November 2021

Едно от най-разпознаваемите места в Европа, своеобразен център на изкуството, дизайна и кулинарията, дом на динамична модна сцена и повече Мишлензвездни ресторанти от всеки друг град в бившия Източен блок – това е днес Будапеща.

А има ли по-фин европейски град, що се отнася до класическия външен вид? От неоготическите сгради до безпорядъчния чар на руините от вековната ù история, столицата на Унгария се радва на славата си.

След падането на Желязната завеса градът бързо добива популярност и се превръща в една от най-обичаните дестинации за уикенд туризъм в Европа. Наричан Париж на Изтока, тук романтиката е навсякъде. И докато доскоро Будапеща беше известна преди всичко със своята архитектура, геотермални извори и посткомунистическо наследство, днес гастрономическата сцена привлича вниманието ни. През последните години тук постоянно се отварят вълнуващи заведения за хранене, ръководени от готвачи с въображение, които превръщат посещението на това бижу на Дунава в уникално кулинарно преживяване.

Два ресторанта получиха заветната звезда „Мишлен“ само през последната година, с което общият брой на удостоените става шест. Няма съмнение, че в този град тече кулинарна революция.

Пикантна, богата и екстравагантна, с различни вкусове, носейки наследството на вековете маджарска история, унгарската кухня е в основата на всичко. Гулаш, Шамлой галушки и Добуш торта са моите лични спомени от детството.



През 2010 г. ресторант Costes получава звезда „Мишлен“, ставайки първият в Унгария, удостоен с тази чест, и едва вторият в централноевропейския регион. Стилен и елегантен, Costes те поставя в ситуация на безвремие, в което забравяш външния свят за няколко часа. Неговият португалски готвач Мигел Виейра добавя нотки на португалската кухня към ястия, вдъхновени от Унгария.

Babel – с модерно излъчване с тухлената си зидария и груб каменен таван, този ресторант в центъра на Будапеща предлага най-доброто от унгарските вкусове. Главният готвач Ищван Верес доставя продукти от страната и от Трансилвания, показвайки уважение към собствените си корени. Агнешко с домашно сирене и лавандула е част от заветните семейни рецепти в ресторанта.



Borkonyha Winekitchen – суматоха в стил бистро е най-точното определение за този ресторант с всемогъща винена листа с много местни сортове. Менюто е умно и ненатрапчиво, с цветни ястия, които черпят вдъхновение от цяла Европа. Експертно са балансирани сладкото и горчивото – типична комбинация за традиционната унгарска кухня.

Spinoza – това атрактивно кафе в еврейския квартал е популярна дестинация за хранене, както и за релакс през деня. Мястото включва художествена галерия, театър, ресторант и кафене. Менюто е хибрид от унгарски и средиземноморски вкусове. Всяка вечер от 19 ч. можете да се насладите на музика на живо.



Stand25 е сдържаната алтернатива на своята по-голяма сестра „Станд“. Това е приятелско бистро, управлявано от готвачите със звезда „Мишлен“ Сабина Шуло и Тамаш Сиел. Менюто тук се променя непрекъснато. Придружаването на всяко ястие с чаша хубаво вино е запазена марка, а това вече със сигурност е гаранция за приятно прекарване.

Onyx – в този престижен ресторант акцентът е върху качествените домашни съставки и добрата селекция от унгарски вина. Готвачите наистина предлагат кулинарно изживяване, като демонстрират международни вкусове и обновена унгарска кухня. Onyx определено е един от най-добрите ресторанти в Будапеща. С признанието на Gault & Millau и две звезди „Мишлен“, това е единственото заведение в Унгария, достигнало подобен статут.



Макар и толкова различна, винаги съм усещал Будапеща някак близка. Може би защото по време на Желязната завеса споделяхме една и съща съдба и защото бе първото място след падането й, на което съм бил. Оттогава много пъти съм се връщал и пак ще го правя, за да задоволя апетита си за вкусна и креативна храна и сетивата си за всичко красиво, което градът представлява.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Costes - https://www.costes.hu
Babel - https://babel-budapest.hu
Borkonyha Winekitchen - https://borkonyha.hu
Spinoza - http://spinoza.hu
Stand25 - https://stand25.hu
Onyx - https://onyxrestaurant.hu

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР