Божоле, другото име на ноември

Идва новото божоле! Всяка година по същото време.

eva.bg 18 November 2021

Ах, това божоле! Всяка година с нетърпение очакваме третия четвъртък на ноември, защото е денят, в който от Франция пристига Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau). Първото червено вино за сезона! Виното, чиято продажба започва едва 8 седмици след прибирането на реколтата в Бургундия.

Традицията датира отпреди повече от половин век и всеки ноември винопроизводителите пускат на пазара около 30 милиона бутилки божоле. Под ярките слънчеви лъчи на лозята в прочутата бургундска провинция Beaujolais зрее сортът Гаме ноар. Той не е особено подходящ за създаването на отлежали вина, но за това пък е перфектен за това младо вино с интензивен плодов вкус. 

Каква е тайната?

Отговорът на въпроса как винарите успяват да произведат годно за пиене вино и да го бутилират за толкова кратко време, се крие в специалния процес на ферментация (въглеродна мацерация) – метод, създаден във Франция през 30-те години на миналия век. Прясно събраното и несмачкано грозде и дрожди се поставят в големи запечатани контейнери, напълнени с въглероден диоксид. Гроздето бавно се раздробява, пада на дъното на контейнера и започва да ферментира, като отделя още въглероден диоксид. Това води до вътреклетъчна ферментация на несмачканите гроздови зърна, което ускорява създаването на вино с интензивен плодов вкус.

Божоле има рубинен цвят, с нежни розови нюанси. Тялото му е леко и с приятна киселинност. Характерно за това младо вино е, че съдържа по-малко танини, за разлика от другите вина.

Горещото лято на 2021 г. и Beaujolais Nouveau Albert Bichot

Горещините в Божоле тази година, които позволиха на лозите да дадат изключително концентриран плод, продължиха и по време на гроздобера. Това направи реколтата много чиста, с много здрав плод. Божоле Вилаж Нуво, реколта 2021 е като съвършен екстракт от чудесно „изпечените“ от силното слънце гроздови зърна. Виното впечатлява със своя естествен блясък и красив рубиненочервен цвят. Завладява със свежи ароматни нотки на малини, ягоди и вишни. Съчетава се отлично с пилешко, паста, сирена.

Финес, елегантност и кадифено усещане още с първата глътка: посрещаме новото божоле в Imperial Gastro Hub.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР