Диляна Попова и Яна Грудева - има такова приятелство

Люба Вангелова 18 November 2021

Диляна Попова и Яна Грудева днес

Снимка: Парашкев Тодоров-Финчи

В горяща къща влиза сама, но до тоалетната ходи винаги с приятелка. Този израз някак ме е дразнел винаги – вероятно, защото има предвид, че върху приятелството между жени винаги се спуска сянката на завистта, на конкуренцията или на клюкарстването.

Животът постоянно го опровергава (чудя се защо са толкова разпространени подобни клишета тогава) и е удоволствие да познавам истинско приятелство между жени. И то между красиви жени. Известни също. Като това между моделите Диляна Попова и Яна Грудева, които ни разказаха за дългогодишнaта си дружба. Впрочем знаете ли, че приятелството, толкова важно за поддържането на висока емоционална температура, е условие за поддържане на младостта?

15 години - толкова време е изминало от началото на приятелството им до днес. От самото му начало са и снимките, които Яна и Диляна са си направили в Лонг Айлънд (САЩ). Днес те повториха тези кадри специално за списание EVA.

Красотата предопредели ли до някаква степен професионалния ви път?
Диляна: Определено – за работата ми като модел външният вид е от значение. Но оттук нататък се иска характер, дисциплина, желание и много търпение!
Яна: Със сигурност външността ми е била от значение за моделството и за телевизионните проекти, с които съм се занимавала. Но много повече разчитам на човешките си качества и умението да комуникирам добре с различни хора. За мен телевизията и снимането вече са по-скоро хоби, а не основно занимание. Важно ми е да се развия в други посоки.

Приятелството ви започва чрез подкрепата, която сте си оказали в труден и за двете момент – красивите също плачат, така ли е?
Диляна: Така е, затова е и толкова силно! Трудните моменти разкриват много повече от същността на човек, защото емоцията е водеща – тогава просто сваляш картите и си казваш: не съм сам! Това, за мое щастие, продължава и днес!
Яна: Разбира се, всички плачем. Всеки човек изживява трудни моменти и е много важно да имаш приятел, на когото можеш да кажеш всичко, когато ти е най-тежко. Без много обяснения тя знае как се чувствам, какво изпитвам и от какво имам нужда.

В какво се различавате и е изключено да намерите пресечна точка там?
Диляна: Аз обичам абсент, а Яна не понася анасон! (Смее се.)
Яна: В организацията – аз съм доста по-навреме и почти никога не закъснявам (освен за това интервю, но все пак е лято, разберете ни). Откакто тя стана майка, ме изненадва все по-често с точност. Преди време й казвахме Светкавица Попова, заради „бързината й“.

Прокрадвала ли се е сянка на ревност между вас?
Диляна: Не си спомням да се е случвало, но за толкова години не е изключено, всеки се бори за внимание в даден момент.
Яна: Не, не мисля, че някога се е случвало. Доста различни характери сме и се допълваме. Винаги съм съпреживявала нейните успехи като свои. А и не мога да престана да я гледам с благоговение, толкова ми е красива и нежна.

Кои са допирните ви точки?
Диляна: Много са – приятелите, пътуванията, усещането за света.
Яна: Това, че вибрираме на една честота. Приятелите, пътешествията, морето и безкрайните размисли за живота.

Яна, не си ли била изкушена от кариера в телевизията? Имаш опит там.
Както казах, телевизията за мен не е на всяка цена. Почти до последно бях на екран, преди да замина за Лондон, но усещах, че имам нужда от друго. Исках да пробвам нещо различно, да изляза от зоната си на комфорт, да опозная себе си по друг начин. И когато това се случи, защото в Лондон научих много за тези 5 години, взех решение да се върна. Да, сега свиквам обратно с българската действителност. Предпочитам да виждам предимно позитивните неща, които се случват и на които трябва повече да се обръща внимание. А чувството, че си си у дома – то е незаменимо.

Имало ли е момент, в който сте си казвали: „О, май приятелството ни вече няма да е същото…“?
Диляна: Не!
Яна: Помислих си го, когато заминавах за Лондон. И то не защото няма да е същото като сила, доверие и споделяне, а чисто като физически контакт и пътувания, това да се прегърнем... Тогава въобще не знаехме, че години по-късно ще дойде ковид и вече всяко мое връщане до България ще е изпитание.

Имало ли е моменти, в които ви се е искало да не ви посрещат по външния вид? И с какви предразсъдъци спрямо вас ви се е налагало да се справяте?
Диляна: Това се отнася за всички, едва ли правим изключение. Отдавна спрях да се боря с предразсъдъците на другите, интересува ме мнението и отношението на хората, които ме познават.
Яна: Предполагам, имате предвид вечното клише, че красивите жени са глупави. Няма как да се преборя с предразсъдъците на хората, които не ме познават и аз не познавам, а и не се налага. Смятам, че като ме опознаят, тези предразсъдъци сами отпадат.

С какво се занимавате в момента и в каква посока гледате?
Диляна: Снимам като модел и актриса и се опитвам да развия идеите си ! (Казва го с усмивка.)
Яна: В момента се занимавам с една платформа “Bulgaria wants you”, която направиха моите приятели Иван и Андрей и в която виждам много смисъл, като човек, живял извън България в продължение на 5 години. Имаме много идеи в тази посока и се надявам следващите месеци да ги развием.

Замисляли ли сте се за съвместен общ проект?
Диляна: Да, може би сега е моментът.
Яна: Дружбата ни е проектът, в който няма да спра да инвестирам време, отдаденост и любов.

Как ви се отразяват годините?
Диляна: Не съм се чувствала по-добре в кожата си!
Яна: Този въпрос звучи, все едно сме на 60. Аз се чувствам чудесно, по-спокойна и мъдра от преди, с осъзнатите избори, които правя. Пълна съм с енергия и съм сигурна, че ме очакват прекрасни неща. Искам да съм точно тук и сега, с тези хора около мен и едно куче с две различни очи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР