Елизабет Париш - куражът на „нулевия пациент“

Можем ли да забавим стареенето чрез промяна на гените? Можем ли да говорим за генно подмладяване?

Елка Влаховска 22 November 2021

Можем ли да забавим стареенето чрез промяна на гените? Можем ли да говорим за генно подмладяване?

Това революционно и доста спорно до момента твърдение е обект на изследвания от учени от световните университети, както и от частни компании, пионери в биотехнологиите. Но засега единственият човек, който се е подложил на експеримент на живо, е Елизабет (Лиз) Париш, главен изпълнителен директор на американската фирма BioViva. Тя се осмелява буквално да подари живота си за научни изследвания.

През 2015 г. започва един от най-необичайните и революционни опити в подмладяването на хората. Доброволката и изследователка Елизабет Париш се съгласява да промени собствения си геном, за да изследва възможността да се забави процесът на стареене на тялото. Резултатите от експериментите са изненадващи за учените и обществеността.

Експериментът на Лиз Париш не дава отговор на въпроса дали можем да бъдем „вечно млади“ чрез промяна на генома си, но повдига много въпроси, които научната общност обсъжда и съответно разработва програми за по-нататъшни изследвания.
Започва все по-усилено да се говори за теломерите, крайните окончания на ДНК веригата, които с напредването на възрастта се скъсяват и по-този начин „скъсяват“ живота, както и за енигматичния протеин „Клото“, кръстен на най-младата от древногръцките мойри (богиня на съдбата, която преде нишката на човешкия живот).  

Елизабет Париш, 50-годишната американска изследователка, е първата жена на Земята, която е генетично променена. Експериментът започва през 2015 г., а година по-късно първите резултати са достъпни за анализ. Това звучи като сюжет на фантастичен трилър, но е реалност.

Тя е инжектирана с генетичен материал, който, прониквайки в ядрото на всяка клетка на тялото, трябва да предизвика промени, които спират стареенето и подмладяват организма.
Никой до този момент не е провеждал подобни експерименти върху хора. Инжектираната „субстанция“, която се пази в тайна, не е одобрена, разбира се, от Американската администрация по храните и лекарствата, така че инжектирането се осъществява в Колумбия.

Преди експеримента Париш записва видеосъобщение, в което потвърждава, че е наясно с всички възможни нежелани последици и приема факта, че може да се случи всичко, включително и преждевременна смърт. В обръщението и с подписана и заверена нотариално декларация тя също така освобождава другите участници от всякаква отговорност за това, което може да се случи с нея и с тялото й. Във видеото отбелязва, че дори последствията да са фатални, няма да съжалява, че е поела такъв риск, защото всички резултати от експеримента са изключително ценни за живота на милиони хора.

През 2016 г. завършва първият етап от експеримента. Записано е „подмладяването“ на тялото на Лиз с 20 години. И не, тя не прилича на абитуриентка с гладка еластична кожа и лъскави гъсти коси, промените са в тялото й. Според данните теломерите са се удължили и това може да се смята за невероятен научен пробив.

От години в научните среди се дискутира темата за процесите на стареене и до момента е установено, че те се формират на ДНК ниво и започват със скъсяване на теломерите.

Дължината на тези ДНК участъци е пряко свързана с биологичната възраст на човек – колкото по-възрастни сме, толкова по-къси са те.

Интересно е да се отбележи, че въпреки революционния характер на изследването, в което участва Париш, това не е първият опит за удължаване на човешките теломери. През 2014 г. учени от Станфордския университет разработват технология, която също удължава краищата на ДНК. Лекарството, което разработват,  постепенно увеличава активността на теломеразата (ензим, който добавя нови участъци в края на ДНК) за един до два дни, през които теломерите бързо се удължават.

Тази технология се използва изключително върху култивирани клетки, които се използват за тестване на нови лекарства и симулиране на различни заболявания. Разбира се, по онова време не се говори за експерименти върху хора.

Данните на изследователите от Станфордския университет, както и данните, получени от учените от BioViva, са изключително ценни. Изглежда, че много скоро ще се научим ако не да програмираме гените си, то поне да разбираме онези процеси, които изглеждаха загадка в продължение на много векове.

Самата Париш пък в момента е лектор на световни форуми, посветени на тематиката за удължаване на живота в добро здраве, включително и TED Talks. Тя ще бъде гост презентатор и на ноемврийското издание на Longevity World Forum 2021 (Световния форум за дълголетие) във Валенсия. Там ще се дискутират последните научни разработки в областта на генетиката, молекулярната биология и медицината, свързани с процесите на стареене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР