Ризото с тиква на фурна

Диана Шингарова 24 October 2021

Снимка: Диана Шингарова

Знаем колко е полезна тиквата и колко е достъпна като цена в този сезон, колко лесно се приготвя и колко е вкусна.
Всички тези плюсове я превръщат в задължителен продукт за здравословното ни меню.

Ще видите, че кремообразно и вкусно ризото може да направите и на фурна, и при това без да се налага да разбърквате постоянно. Тази рецепта е толкова апетитна, колкото и изглежда.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
50 г масло
1 чаша ориз арборио
1 глава лук, нарязан на кубчета
600 г тиква обелена и почистена, нарязана на кубчета 1,5 см
3 скилидки чесън, смлени
1/4 чаша сухо бяло вино (вода или бульон)
3 1/2 чаши зеленчуков или пилешки бульон
2 супени лъжици листа градински чай, грубо нарязани
1/2 чаша пармезан, ситно настърган
сол и черен пипер

ХРУПКАВА САЛВИЯ И ПРЕПЪРЖЕНО МАСЛО
30 г масло
20 листа градински чай
сол

Загрейте предварително фурната до 180оC. Изберете подходяща тенджера, която после да може да прехвърлите във фурната. За предпочитане е съдът да има и капак. На средно силен огън на котлона в тенджерата разтопете 20 г масло. Добавете чесъна и лука и гответе, докато лукът стане прозрачен.

Добавете нарязан градински чай и гответе за 1 минута. Добавете ориза и разбъркайте, така че всички оризови зърна да бъдат покрити с маслото и да станат полупрозрачни. Добавете бяло вино и гответе, докато течността се изпари - около 1 минута. Добавете тиквата и бульона, разбъркайте. Оставете течността да се загрее, но не оставяйте да заври. Сложете капак и поставете във фурната за 30 минути, докато оризът се свари (твърд, но не суров) - не се притеснявайте, ако има излишна течност. Ако оризът все още не е сварен, върнете го във фурната за 5 минути.

Добавете останалото масло и пармезан. Бъркайте енергично, докато тиквата се превърне в пюре и се смеси с ориза. Ако е прекалено гъсто, добавете малко гореща вода. Трябва да има консистенция, подобна на овесена каша. Поднесете в подходящи чинии. Гарнирайте с хрупкав градински чай, 1 или 2 чаени лъжички препържено масло и пармезан. По желание добавете запечени на сух тиган кедрови ядки. Консумирайте веднага!

Хрупкава салвия

Разтопете маслото в малък тиган на средно силен огън. След като се разпени, добавете салвията. Гответе
1 1/2 минути или до хрупкавост. Извадете градинския чай върху чиния, покрита с хартиена кърпа, и изсипете масло в топлоустойчива кана (маслото вече трябва да е кафяво). Запазете го, ще го използваме, за да добавим още вкус при поднасяне на ризотото.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР