13 въпроса към... Петя Дикова

eva.bg 20 October 2021

Снимка: bTV, личен архив

В рубриката ни "13 въпроса" говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Хора на различни възрасти и с различни професии. Обръщаме се към тях с желанието да поговорим искрено и да чуем гледната им точка за нещата от живота.

С новия есенен ТВ сезон, Петя Дикова се завърна в ефира на bTV след второто си майчинство като водещ на културния и лайфстайл сегмент в неделното издание от предаването „Тази събота и неделя“. За журналистиката, медиите, предизвикателствата да си работеща майка, за любовта, посоките на сърцето и още интересни теми говорим с Петя Дикова в рубриката ни „13 въпроса“.

Как се чувстваш в новата си роля на водещ в предаването Тази събота и неделя?

Оооо, чувствам се прекрасно. Всъщност, отвъд клишето, за мен това е като да се върна у дома си, защото пътят ми в bTV преди повече от 10 години започна именно в "Тази неделя". Чудесно е да работя с един от най-безкомпромисните и доказани продуценти - Ралина Тропанкева и любимката на публиката, а и моя приятелка - Мария Цънцарова. С Мария имаме много общо - тя също е майка на две момчета, мъжете ни понякога се засичат пред телевизията, нейната баба и моята майка са родени на една и съща дата, а и се смеем много, което винаги помага. Тя е изключителен професионалист, вълнуват ни сходни теми и се допълваме в работата. Много обичам, като дойда в зори, в неделя сутрин в телевизията и заваря Мария или Ралина,  и вместо това да са най-напрегнатите минути преди грим и ефир, ние огласяме празния нюзрум с шегите и историите си.  

Откриваш ли промяна в медийната среда и журналистическата професия след завръщането си от майчинство?

За съжаление, такава има и тя се усеща осoбено при любимите ми гости - хората на изкуството.  Ситуацията е такава, че има по-малко концерти, представления, премиери и изложби, което кара много от тях често да отказват интервюта. Но виждам, че светът (на изкуството) бавно си стъпва на краката и се връща към живота във всичките му форми и проявления. Медийната среда е станала още по-пъстра, има нови лица с техните виждания, и вярвам, че всяка неделя сутрин ще показваме на зрителите най-желаните гости, най-вълнуващите интервюта и онези любопитни теми, които всеки иска да види в почивния си ден. 

Две деца по-късно, промени ли се светогледът ти, темите, които те вълнуват?

Да, това се случи съвсем неусетно и няма как да не е така. Затова и беше съвсем естествено да продължа да разказвам истории, но вече и за новите теми, които ме вълнуват - родителство, здравословен начин на живот, психично здраве, социални проблеми. Една от поредиците, които подготвяме с Ралина, е "Столът на мама", в която каним емблематични майки в лични разговори за пътя им като родители и професионалисти в сферата си. Отделно, с Илиян ни поканиха да станем лица на глобалната кампания “Модерно родителство“, която подкрепя родителите в отглеждането на техните деца и цели да им помогне в различните предизвикателства, с които се сблъскват всеки ден. А този месец имам особено отговорната роля да съм посланик на кампанията за профилактика и превенция на рака на гърдата - искрено вярвам, че трябва да се грижим за майките си и за себе си, защото любовта е грижа. Много бих се радвала ако майка и дъщеря или две сестри, или снаха и свекърва отидат заедно на преглед и така отбележат някой важен празник - рожден ден или имен ден. Защото всички искаме да можем по-дълго да казваме или чуваме думата "мамо". 

Как изглежда щастието според теб? А нещастието? Как би ги нарисувала?

В продължение на миналия отговор, за мен това е щастието - "мамо" и да чуваш най-хубавата дума е неговият саундтрак. И щастието, и нещастието бих нарисувала с моливи, за да мога да трия с гумичка, защото в различните периоди от живота, човек се радва или ядосва на различни неща.

С кого разговаряш напълно искрено и пред кого разкриваш сърцето си?

Пред неговия повелител - Илиян. От малка мечтая за господаря на сърцето си и се радвам, че го открих. И той е поет

Изборът, който определи/промени посоката на живота ти?

Да отида на среща с Илиян след едногодишно ухажване. След това да не се кача на самолет за интервю със Стинг, защото вече бях бременна. Тогава разбрах колко съм се променила още преди да съм станала майка. 

Кого или какво следваш в Инстаграм?

Нямам инстаграм. Има много целофан за вкуса ми. Фейсбук е моето място и общуването с приятели и последователи там ми доставя удоволствие. 

Може ли любовта да бъде безусловна?

То, според мен, няма друг начин. Или е безусловна, или е интерес/калкулация. 

Коя беше повратната точка в живота ти?

Връщането в България. Живеех в Англия, прибирах се по време на ваканциите, имах приятели от целия свят и работех в училищната библиотека. Малко след като завърших, режисьорът Борис Панкин ме покани да участвам заедно с мама в постановката „Рейс” на Станислав Стратиев. И до днес сме единствената майка и дъщеря, играли заедно на голяма сцена в Народния театър.  

За какво харчиш парите си?

За създаване на спомени и купуване на време. 

С какво са свързани страховете ти?

Със здравето и най-близките ми. 

Какво те кара сутрин да ставаш от леглото?

Четири малки ръчички, протегнати за прегръдка. 

Кои са главните герои в твоя живот и какво е нужно на една жена, за да бъде уверена?

Не знам какво е нужно на другите. На мен ми е нужен Илиян, нашите раговори, близостта, хуморът, дори дребните разправии, конструкторът по пода, петното от пюре, микрофонът за ефир и срещите с родителите и приятелите ми. Момчетата са в главните роли, но като във всеки хубав спактакъл, има и много второстепени. 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР