Частните ботанически градини

Усещането, че сме част от необяснима с думи красота и хармония, която ни дава енергия за живот

19 October 2021

Човек би се запитал какво може да породи страстта да отглеждаш ботаническа градина за собствена сметка. Повярвайте, това изисква неуморни усилия и време, иска посвещение.

Но нека да си припомним разказите за английските естествоизпитатели, пренесли хиляди видове растения от непознати земи. А също и заложеното у всички нас преклонение пред природата, която има силата да ни предизвиква с унищожителни явления, както и да ни поднесе огромния дар – усещането, че сме част от необяснима с думи красота и хармония, която ни дава енергия за живот.

Тайната градина на Саша

Сашка и Петко Петкови създават частна ботаническа градина, включваща над 500 вида растителни вида, в село Тъжа, община Павел баня, на 2 км от подбалканския път София–Бургас.

„Ще ви покажем екзотични растителни видове, които събираме десетки години, и ще чуете вълнуващи разкази за тяхното отглеждане“, обещават собствениците, като ни приканват да се потопим в пиршеството от багри, форми и хармония, които само природата може да ни даде. Повече информация на http://sasha-garden.eu.

Серафимови

Частна ботаническа градина Серафимови се намира близо до Лозенец на Южното Черноморие, в пределите на Странджа планина. В нея се отглеждат над 2200 вида растения, като само кактусите са над 1600 вида. Основана е през 1986 г.

Има възможност за закупуване на посадъчен материал от кактуси, декоративни и овощни растения като райска ябълка, хинап, смокиня, арония, нар, различни цитрусови и др. Землището е собственост на внуците на фамилия български учени. Отворена е за посещение от понеделник до събота от 8 до 17 ч.

Борика

Ясен Иванов по образование е географ, но от малък е изключително любопитен към растенията и предпочита да чете книги за тях, отколкото да му купуват играчки. Когато ни развежда из обширната си градина, разпростряла се на 8 декара земя, разказва за всяко цвете, сукулент, трева, храст – откъде произхождат и какво е ботаническото им наименование.

Трудно е да се запомнят латинските имена, но при тази разходка човек изпитва уважение към невероятното разнообразие и красота на природата. Градината му е толкова жива – флора и фауна са в хармония като в райска градина! Градина „Борика“ посреща посетители без почивен ден от 9,30 до 18,30 ч. https://www.facebook.com/botanicalgardenborika

Маргарита

Иван Иванов е млад мъж от село Гроздьово, Варненска област, създал в родното си място градина без аналог у нас, която носи името „Маргарита“. В нея са събрани стотици видове растения, цветя, вечнозелени храсти, палми, цитруси и кактуси от шест континента, като най-голям брой са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс. Макар че има бизнес и живее основно в САЩ, градината е онова, което го връща често тук. „Маргарита“ е отворена от 1 април до 15 ноември.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР