Един мъж, един октомври, едно уиски

60-годишното едномалцово уиски The GLEN GRANT 60YO и една история, която заслужава да бъде разказана

eva.bg 12 October 2021

Има наситен цвят на кестен. Носи плодови нюанси и при първа среща с него се усещат нотки на портокал от Севиля. Ароматите плавно преминават в богато разнообразие от плодове и ядки, а вкусът фино балансира между черен шоколад и карамел. Завършекът е дълъг, с ясно изразено присъствие на смокини, фурми и намек на дим.

„С годините ставаш по-спокоен, по-нежен, по-деликатен. Точно както и напитките.“
Звучи съвършено, нали? Като обяснение в любов между страниците на дебела книга в стар замък, запечатало завинаги емоции, усещания и тайни на благороден джентълмен. Всъщност е описание на уиски, в което се влюбвате на мига. Както е казал Джордж Бърнард Шоу, „уискито е слънце в течно състояние“ – какво повече ни е нужно сега? Своя дебют у нас благодарение на Максиъм България имаше едно такова слънце шедьовър – 60-годишното изключително рядко едномалцово уиски на The GLEN GRANT. Историята му заслужава да бъде разказана и споделена, защото е написана със страст и отдаденост. Точно както всяко обяснение в любов.

24 октомври 1960 г. е точната дата, на която това престижно уиски, истински магнит за ценители, уиски ентусиасти и колекционери, е налято за отлежаване в дестилерията The GLEN GRANT. До момента то е най-дълго отлежалото уиски в цялата 181-годишна история на шотландската марка. Но трябва да отбележим и факта, че днес нямаше да разказваме тази история, ако не беше сър Денис Малкълм – носител на Ордена на Британската империя и мастър дистилърът, на чийто 60-годишен принос е посветено The GLEN GRANT 60YO.

„За мен това е историята на The GLEN GRANT и моята история, запечатани в бутилка.“
Денис Малкълм е роден през 1946 г. в самата дестилерия в Спейсайд. Следвайки стъпките на дядо си и баща си, през 1961 г. Денис започва работа като чирак, тогава е едва на 15, постепенно се издига до мениджър и посланик на The GLEN GRANT, за да заеме впоследствие и легендарния пост мастър дистилър. Личният подпис на сър Денис Малкълм е гравиран върху всяка от елегантните орехови кутии, приютяващи изящните кристални декантери, по дизайн на световноизвестното студио Glencairn. Точно 360 са декантерите и са напълнени ръчно от една-единствена бъчва, с алкохолно съдържание от 52,8%.

Цената, на която малцина ще могат да придобият The Dennis Malcolm 60th Anniversary Edition Aged 60 Years, започва от 25 000 евро. В международните колекционерски среди това уиски предизвика силен интерес, няколко декантера ще бъдат включени в търг на аукционната къща Sotheby's в началото на декември. Любопитен факт е, че пазарът на редки уискита през последните години показва възвращаемост на инвестицията, по-висока от тази на златото дори. Ценителите в България вече познават пет едномалцови GLEN GRANT уискита – Мейджър Ризърв, Арборалис и едноименните 10, 12 и 18-годишни версии, а от 60-годишното са повече от впечатлени.

С цвят на кестен. При първа среща с него се усещат нотки на портокал от слънчева Севиля. И някъде между черния шоколад, карамела и смокините започва всичко отначало.

Един мъж, един октомври, едно уиски...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР