Народът на Вазов

Юлиан Вергов в ролята на Иван Вазов, премиерата ще е на 7 и 8 октомври в Народния театър

05 October 2021

Снимка: Гергана Дамянова

Юлиан Вергов влиза в ролята на народния поет Иван Вазов в новата постановка на Народния театър.

Премиерата на пиесата на Александър Секулов „Народът на Вазов“ ще се състои на Голяма сцена на 7 и 8 октомври. Режисьор е Диана Добрева, а сред останалите актьори са Владимир Пенев в ролята на проф. Иван Шишман, както и Валентин Ганев, Валери Йорданов, Биляна Петринска, Любомир Петкашев, Зафир Раджаб, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова и други.

Действието в „Народът на Вазов“ се развива в последните дни на Междусъюзническата война през 1913 година. България е без граници, воюва с Гърция и Сърбия за Македония, а Турция си връща изгубените земи в Източна Тракия. Румънските войски маршируват към София. Реки от бежанци напускат родните места, търсят спасение в пределите на отечеството. След 6 години, на 27 ноември, 1919 г., в деня на подписването на Ньойския договор, народът ще се изправи под балкона на Вазов, за да разбере какво е родина, как да я обича такава, каквато е, и каква е цената на тази любов.

„Неговите думи са котвата ни в свят, който се опиянява от премахването на бог, родина и род; свят, пълен с летливи души, без вяра в историческото ни битие. Чрез словото на Вазов разбираме себе си: каквито не се познаваме, каквито ни е трудно да се приемем, каквито не вярваме, че сме. Затова въпросът „Де е България“ не е въпрос на география, а на съществуване“. Думите са на Александър Секулов, носител на „Аскеер“ 2016 и 2019 за съвременна драматургия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР