Масимо Пиератели между историята и съвремието

Италианският архитект Масимо Пиератели отваря вратите на апартамента си в сърцето на Флоренция

Елка Влаховска 26 September 2021

Снимка: юри николай

Всеки дом има своя история: разказва за нещата и хората, които сме обичали, за моментите, които сме преживели, и спомените, които пазим.

Италианският архитект Масимо Пиератели отваря вратите на апартамента си в сърцето на Флоренция и разкрива свят, който отразява не само неговата индивидуалност, но и дизайнерския стил на Pierattelli Architetture – студиото, което той открива през 1980 година в историческия център на града веднага след дипломирането си.

Първоначално практиката му се фокусира върху проектирането на корпоративни централи и публични пространства, преди да премине към хотелиерството и луксозните жилищни имоти и накрая да се обърне към продуктовия дизайн, ход, предизвикан донякъде от смяната на поколенията, настъпила, когато синовете му Андреа и Клаудио се присъединяват към екипа.

Характерно за студиото на Пиератели е, че през годините винаги се стреми да интерпретира желанията и нуждите на клиента в съответствие с архитектурата и местоположението на обекта, особено когато предлага интериорни решения във Флоренция, люлката на Италианския ренесанс, поразяваща с архитектурното си великолепие. Практиката му се отличава с екологична устойчивост и е в синхрон с архитектурните ограничения, историческото значение и уникалния характер на всяко място.

Мултидисциплинарният еклектичен подход може да се види и в апартамента от 300 квадратни метра, който той споделя със съпругата си Роберта, урбанист.

Разположен в историческа сграда от началото на 16. век, отбелязана в списъка на националното културно наследство, домът е с изглед към площада, където се намира един от най-големите и великолепни дворци на Флоренция – Палацо Пити.

Сред декоративните и конструктивните елементи, свързани с периода от началото на 16. век, характерни за най-автентичния квартал на града, са откритите дървени греди на тавана, каменните камини и коридорните арки. Те се съчетават хармонично с авторските  решения, емблематичните дизайнерски мебели, произведенията на изкуството и етно предметите, придавайки на пространствата въздействащ характер с акцент върху спомените и историята.

"Да си архитект означава да можеш да интерпретираш реалността по свой начин – казва Масимо Пиератели. – С уважение към предходното, улавяйки неговата оригиналност и мощ, можеш да му дадеш нов живот, използвайки балансирано модерни решения.
Този дом не е завършен отведнъж, в него има постоянно наслояване на прецизно обмисляни микропромени, които в хода на времето отразяват миналото, еволюцията и интимната история.“

Емблематичният апартамент във Флоренция е обзаведен с авторски мебели, проектирани от Масимо Пиератели, оригинално осветление и декоративни детайли, които изграждат идентичността на пространството, отразяващо чувствителността на семейство, посветило живота си на архитектурата и дизайна.

От входа се влиза в холната част – голямо жилищно пространство с 3-секционен сив дървен шкаф за книги. Ефектното осветление добавя величествено и леко театрално измерение към обичайната си функция. Проектирани от архитекта, вертикалните блокове на библиотеката се съчетават с линейността на старинните греди на тавана и по този начин открояват пространството.

Емблематичната подова лампа Arco на Flos създава симбиотична връзка с други дизайнерски предмети като диваните Sity на Антонио Читерио от 1986 г., лампата Spun Light на Flos, масата на Lema и черните маси Tulip на Knoll, проектирани от именития финландски архитект и индустриален дизайнер Ееро Сааринен.

Произведения на изкуството и красиви предмети от различни краища на света се обединяват, за да добавят индивидуалност към пространството, превръщайки го във витрина за спомени и страсти. Те включват картини на Карлос Албертос Кастеланос и Джампаоло Талани, статуя на кон от Паоло Стачоли, етно изделия на населяващите Сахара туареги и автентичен персийски килим.

Елементите, които събуждат спомени за посетени места, срещи с хора и мигове на естетическо удоволствие, същевременно са  прецизно балансиран микс от материали, форми и цветове.

Стените на апартамента са покрити с ефектна полирана мазилка, смес от желатин, естествени пигменти и прахообразен мрамор, която взаимодейства великолепно с материалите от интериора. Със своя светлина, излъчваща достолепие, са настилката и облицовката в основната баня с жълт мрамор от Сиена.

Комфортната кухня също е проектирана от Massimo Pierattelli и се отличава с прекрасни, отразяващи светлината детайли от полиран месинг, които са ръчно изработени и съчетани с гранитен плот и дървени елементи.

Мястото за хранене включва масата Block на Acerbis и бюфета Sheraton (и двете в черен гланц). Последният е проектиран от Лодовико Ачербис и Джото Стопино през 1977 г. и е победител в наградите Compasso d’Oro на Асоциацията за индустриален дизайн през 1979 г. Лампи на Flos, столове на Lema, пластиката от стъкло във формата на риба на Еджидио Константини и картини на Рафаеле де Града превръщат кухнята – това обичайно смятано за скучно от дизайнерска гледна точка място, в артистично пространство.  

Страстта на семейството към изкуството и дизайна е очевидна и в основната спалня, където също откриваме присъствие на дизайнерски предмети и картини. Тъканите и обзавеждането в син цвят се съчетават красиво с бледи стени, а ренесансовата архитектура на Палацо Пити може да се види от прозореца, превърнат сякаш в рамка на непреходната красота на града.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР