Добре дошли „В нощната кухня”

В приключенията на Мики култовият илюстратор Морис Сендак кодира истории от детството си

13 September 2021

Втори шедьовър на илюстраторското и полиграфското изкуство с подписа на Морис Сендак вече е в българските книжарници. „В нощната кухня” разказва историята на малкия Мики, който поема насън на пътешествие из кухнята на един пекар и пада в тестото за кекса. Аха да се озове във фурната, но се измъква и литва с омесения от него самолет над Млечния път.

Както и другия бестселър на Сендак у нас – „При дивите неща”, „В нощната кухня” излиза в превод на Стефан Русинов и с логото на издателство „Лист”. Заедно с още неиздадената книга „Там навън” тя е част от своеобразната трилогия, в която Сендак прави „вариации на една и съща тема: как децата овладяват различни чувства – гняв, скука, страх, тревога, ревност – и съумяват да се справят с реалността на животите си.” 

Приключенията на Мики виждат бял свят през 1970 г. в САЩ и веднага предизвикват полемика. Политкоректните критици отвъд Атлантика недоволстват, че в един момент Мики се изхлузва от пижамата си и остава гол, а на всичкото отгоре на някои от рисунките се виждат и гениталиите му. Заради тези детайли „В нощната кухня” става неудобна и към момента заема 25-о място в списъка „100-те най-оспорвани книги от 1990-2000 г”. на Американската библиотечна асоциация. За щастие, в останалата част на света засега не са се появили подобни проблеми.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР