Stop! Опасна зона

Разсъждения за „правилното“ женско поведение: „мястото на жената е до печката“, „само леките жени се снимат по бански“, „жените не са способни на нищо“, „моята жена ще си остане вкъщи“, „такива развлечения/такава работа не са за едно нормално момиче“

Ника Набокова 11 September 2021

Ника Набокова

Снимка: личен архив

Никой не е застрахован на 100% от среща с лош човек. В този свят има и социопати, и откровени нечовеци, които дори суперпрофесионалист не може да разпознае веднага. Но! Те са в пъти по-малко, отколкото трагичните истории. А какво означава това? Че обикновено хората, които са непригодни за щастлива връзка, разкриват същността си веднага.
Ето признаците, според които е по-добре да бягаш по-далеч от такъв човек и да нямаш нищо общо с него.

Разсъждения за „правилното“ женско поведение: „мястото на жената е до печката“, „само леките жени се снимат по бански“, „жените не са способни на нищо“, „моята жена ще си остане вкъщи“, „такива развлечения/такава работа не са за едно нормално момиче“.

Незачитане на личните граници
Ти му казваш, че не си готова за секс, а той ти кима и ти досажда. Звънят ти, а новичкият те пита кой те търси и защо. Отказваш нещо, а той се усмихва и продължава да настоява. Както и снимките на члена му, които не си му искала.

Твърде бързо сближаване.
Мигновено навлиза в живота ти (истински вълшебник, който веднага се заема с всичко), „ти си жената на моя живот“ – на втората среща, „хайде да се оженим“ – на третата.

Прояви на агресия
Груби докосвания, хващане за ръце, за дрехите, силни шамари, плесници, изобщо всякакви удари. Заплахи („ако не…“, „ще ти дам да се разбереш“, „помисли си добре какво ми причиняваш“ и т.н.), изнудване, крясъци, псувни, обиди.

Прехвърляне на отговорността
Всички са глупаци, идиоти. Бившата ми е уличница, шефът ми – подлец, приятелите ми – предатели, и т.н.

Съмнителна анамнеза
Съдимости, твърде ревностна религиозност, зависимости, неясна дейност, засилен интерес към насилието и екзалтирано отношение към него, най-вече информация за насилие при предишни връзки, приятели с асоциални прояви (накратко – ѝзмет).

Деструктивно поведение
Прекомерна употреба на алкохол и на наркотици, супербързо шофиране, подозрителни екстремни изживявания, сбивания.

Мама, та мама
Проявата на уважение към майката е чудесен знак.
Животът с мама на зряла възраст, безкрайното напомняне „мама това, мама онова“, сравняването на другите жени с нея е лошо, много лошо. Не ти трябва да се намесваш във вече оформена двойка, ще ти струва скъпо.

Токсични грижи
„С най-чисти подбуди“ и „с най-добри намерения“ ти предлагат да престанеш да общуваш с един или с друг, да напуснеш „опасна“ или „неприлична“ работа, да отслабнеш, да напълнееш, да си смениш прическата, да не носиш „ужасни дрехи“, да промениш начина си на хранене, да помислиш за принципите си в живота и т.н. Това ще завърши с изолация и издевателства на 100%.

Непризната гениалност
Той измисля гениални неща и проекти. Но не и за сивата маса. Затова остава без признание, без работа, без пари. Не, той никога няма да играе по чужда свирка. Къде се е чуло и видяло талантите да бъдат унижавани! Рано или късно виновна за неговите провали ще се окажеш ти – лошата му муза.

Критика на всичко и всички
Всичко е зле, всички са глупаци, всяко нещо бива омаловажавано или иронизирано. Само нашият герой има ум в главата, или в най-добрия случай и хората, от които се възхищава. Но това е за кратко, тъй като те бързо изпадат в немилост. Както ще стане и с теб.

Всезнайковство
Той знае точно как трябва да се живее и ще ти го обясни подробно. Кое е правилно и кое – не, кое е почтено и кое – никак, кой е глупак и кой – умник, кого да следваш и кого да пратиш по дяволите. Ти си глупаче и не разбираш нищо, но няма значение, батко ще ти обясни и ще те превъзпита. Ако не се поправиш, ще си получиш заслуженото – и морално, и физически.

Хленчене
Безкрайни оплаквания. При него всичко е зле. И дори ако му се случи нещо хубаво, ще чуеш „да, но…“. Както впрочем и след всяко предложение за подобряване на положението. И задължително виновната ще си ти.

Изчезване
Има го – няма го. Внезапни изчезвания без предупреждение, и то при наличието на вече уж определен ритъм на общуване. Изглежда като забавен ребус. Най-добре е обаче психотерапевтът да го разгадае, ако искаш стабилност във връзката.

Обиждания
Свити устни, многозначителни паузи и неочаквано мълчание, изрази: „да, разбрах, това е по-важно за теб“, „разбирам всичко“, „трябва ли да обяснявам, че не е нужно“ и всякакви подобни нелепости от речника на тригодишно дете. Едва ли си мечтаеш за връзка с деца, но в случая е същото.

Всички това, всички онова
„Всички мислят така“, „всички чувстват това и онова“, „всички могат“, „всеки нормален човек го разбира“ и прочие нарцистични разсъждения за общите черти на човешките индивиди. Отричането на всякакви твои чувства е гарантирано.

И сега най-важното. Винаги наблюдавай какво изпитваш във връзката. Направо се откажи от нея, ако усетиш неясно откъде появило се чувство за вина (уж нищо не съм направила, а ми се иска да се набия с пръчка), желание да го спасяваш (толкова е нещастен, ще го излекувам), задължение (положил е усилия, в знак на благодарност ще му духам, макар че не желая), страх (ако откажа и го направя, както на мен ми се иска, той… ), необходимост от съответствие (трябва да променя в себе си това, това и това и тогава вече ще бъдем щастливи), много силно напрежение, което практически не ти позволява да се себеизразяваш.


Ника Набокова е писателка, певица и блогърка, работила е в областта на рекламата. В Русия има обширна практика като консултиращ психолог. Съоснователка на мобилното приложение за психологическа помощ Mindspa, което ще се появи и на български. У нас излезе книгата й „В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата“, която предизвика голям интерес и която представихме в мартенския ни брой. В момента Ника живее в Банско.

Новата, втора поред книга на Ника Набокова, която излезе на български, е с провокативното заглавие „Не бъди овца“ (ИК „Ера“). В нея Ника директно заявява: „Спрете да блеете жално и се вземете в ръце!“, и описва стъпките към това от овца да се превърнем ако не в благоденстващ хищник, то поне в удовлетворено от дните си създание. Ника насърчава читателите си да сложат край на токсичните връзки и на излишните страхове. Както и – това е много, много важно – да забравят митовете за любовта, които само ни спъват в живота.

Instagram: nikanabokova_bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР