Танците като бърза помощ за душата

Разговаряме с Радина Cундари

Лилия Илиева 07 September 2021

Откакто мога да се движа – разказва Радина Коцева, създателка на танцово-медитативната практика „Отвъд ограниченията“ в градското пространство за медитации Rhythm Space, – танцувам и знам, че ще го правя цял живот. През 2010–2011 г. минах през много тежък период и в личен план. Това пренареди живота ми. Осъзнах, че рекламната агенция, в която работех, не е моето място.

Липсата на работно време, работата по всяко време, убийствените срокове, според които трябва да си свършил всичко за вчера, ме побъркваха и смазваха. Бях се превърнала в ходеща глава, пълна с чужди мечти, които осъществявах, чужди идеи, които изпълнявах, вършех чужда работа. Нищо не беше мое.

И усетих, че имам нужда да се свържа с тялото си. Слава Богу, бях добре платена и имах възможност да отделя две години от живота си, в които да не работя и да пътувам. Ходих в Индия, Америка. Усещах, че наближава време за промяна. Все едно нещо бълбукаше в мен и се готвеше да обърне посоката, макар външно да не се случваше нищо. След първата ми медитация в Индия благодарих на Господ, че ми праща нещо, което толкова резонира и събужда тялото ми, толкова е мое и толкова ме храни. Години се обучавах за шаманска енергийна терапия. След това правих рейки мастер. И паралелно създадох Rhythm Space като място, където да има бърза помощ за душата. Представях си го като медитативна среда, в която да можеш да се отпуснеш с различни видове медитации. И сега в Rhythm Space има сутрешна йога, дао йога за жени, таи дзи, констелации и цялата гама неща – шаманско пътуване, шамански дух, лечение на шок и травма, регресия, терапия на аурата и арт терапия.



Какво се случва по време на танцовата медитация

Когато се съберем в залата, всеки споделя с каква емоция идва днес и я кани в танца си. Може да е гняв, страх, любов, физическа болка. И аз усещам спрямо общото поле откъде да започнем. Първо, правя загряване на жизнената енергия, в което ползвам различни техники – шамански дъх, дишане в конкретна чакра или шаманско изтръскване като работа с тялото.

Понякога започваме със свързване със земята, ако присъстват повече жени и има нужда да се заземят. Понякога работя за сърцето, като подгрявам или с мантра, или с дишане, или с телесно ориентирана техника, взаимствана от Ошо медитациите, за да мога да задвижа жизнената енергия. И когато тялото се подготви, започваме танца. В него минавам през женската, мъжката и детската енергия, защото вярвам, че за да сме цялостни и завършени, всеки трябва да ги събере в едно. Чрез танца можеш да влезеш хармонично във всяка от тях, да я преживееш, да се свържеш с този аспект в себе си. Комбинацията от звуците, движенията и дишането помагат да се освободим от филмите, които се прожектират в ума ни, от плановете, мислите за това какво ни се е случило през деня или какво предстои, и да се фокусираме върху тялото и лечението.

Практика

Хората често имат нагласа, че за да започнат да танцуват, трябва да има причина – да са на парти, на сватба, на рожден ден. Целта на танцовата медитация е да се отпуснат и да бъдат спонтанни, да се освободят от обусловеностите, които носят заради връзките си с определена среда, неща, хора. Най-лесният път към това е да се движим с днешното. Усещаме къде сме в момента. Дълбоко вярвам, че всеки от нас е на точното си място. В живота няма грешно движение. Всеки импулс за движение в танца е правилен. И няма нужда да се цензурираме, защото в залата няма кой да ни оценява, стига ние самите да не се сравняваме с другите и да го правим. В танца може да бъде поканено всичко, което ни тревожи – физическа болка, емоционална.

Ако изпитваме любопитство, нетърпение и радост, и те могат да бъдат максимално изживени, позволени и разтворени в дъха и в движението. Практиката е подобна на урок по живеене, защото и в нея подобно на живота няма сигурност. В него често се вкопчваме в това, което имаме, и се страхуваме от онова, което предстои, което ни пречи да участваме в потока на изобилие във Вселената, а това води до блокиране на жизнената ни енергия и до застой. Смисълът на танцовата медитация е именно да се отпуснеш в танца с Непознатото, без да се опитваш да избягаш от него. Тя помага да балансираме емоциите си и да се свържем дълбоко с тялото, освобождава сакралното душевно пространство у човека за творческо изразяване и осъзнаване на личната му мисия и, не на последно място, повишава физическата гъвкавост и издръжливост.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР