Кристо и Жан-Клод: Живот в творби и проекти

01 September 2021

Кристо и Жан-Клод работят по проект „Чадърите“, Ибараки, Япония, 1987-1988

Снимка: Волфганг Фолц

Уникална и безкрайно интересна изложба се открива на осми септември в СГХГ - "Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти".

От една страна дава възможност отново да се срещнем с различните проекти на артистите през десетилетията, а от друга, да влезем в ателието, където тече творческият процес по създаването: да видим срещите с политици и граждани; да усетим идеите и вдъхновението; вложената огромна енергия и труд; търпението и упоритостта, за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.

Включените в изложбата фотографии са дело на Волфганг Фолц - твореца, който се превръща в неотделима част от делото на Кристо и Жан-Клод.

Кристо и Жан-Клод успяват да реализират 24 проекта през над петдесетгодишния си творчески път. През 2020 г. Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години.

Последният проект, който неговият екип ще завърши, е Опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961 г. и се осъществява през 2021 г. След 60 години още една мечта на Кристо ще стане реалност и всеки ще може да я види, макар и за кратко – 16 дни от 18 септември до 3 октомври. Проект, който все още можем да съпреживеем на място, макар и без автора му.

Изложбата може да бъде видяна до 7 ноември.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР