Лято‘21 - нека бъде в каравана

Пазарът на кемпери и каравани процъфтява през 2021 г., може би като последица от дългата карантина – нали всеки иска да избяга извън града, а не всички са склонни да отсядат в хотели?

Елка Влаховска 12 August 2021

Пътуването с каравана или с кемпер е най-автентичният начин да се свържем с природата. Не е ли предизвикателство да слезем от магистралата, да се отдалечим от традиционните туристически маршрути и да се заредим с емоции и гледки, толкова жадувани след затварянето ни зад четири стени?

Животът в каравана примамва и знаменитостите. Матю Макконъхи толкова много обича да къмпингува, че нерядко напуска дома си в Малибу, за да поживее спокойно в караваната си. Актьорът притежава три от най-луксозните модели Airstream и си мечтае да менажира парк с луксозни каравани, които да отдава под наем.

Доли Партън и съпругът й винаги са предпочитали забавлението на караванния бит пред хотелите. „Ако трябваше да мъкна всичките си куфари с дрехи и обувки из хотелските стаи, това щеше да ме убие“, шегува се в интервю кънтри певицата. Колин Фарел, когато снима в Америка, си живее в каравана под наем, защото обича да седне вечер с бира в ръка и да гледа звездите.

В България ваканция в каравана практикуват немалко топактьори, певци, журналисти, юристи и бизнесмени. Неведнъж EVA е гостувала в техните каравани, открехвайки завесата на летния им стил на забавление.

Този начин на почивка грабва сърцата на все повече хора и особено сега мнозина си задават въпроса дали не е дошло времето за собствена каравана или кемпер. Предимство на караваната е, че веднъж устроена, не е нужно да я събирате за всяко отскачане за покупки или обиколка на околностите. С кемпера понякога е досадно да прибирате тентата и да откачате снабдяването с ток и вода дори при кратък преход. Караваните освен това се отдават под наем по-лесно от кемперите, ако не ги ползвате в определен период.  

Решението да купите нещо съвсем ново или да предпочетете „втора ръка“ в повечето случаи е въпрос на бюджет. Най-новите модели имат най-модерните технологии, от голям капацитет за зареждане с вода и музикални системи до слънчеви панели.

Основните неща, които трябва да се вземат предвид при покупката, са марката, размерът, оформлението, екстрите и цената.

Клас А осигурява лукс и комфорт, там могат да се настанят до 8 души, а това е добър избор при по-дъл-
готрайна семейна ваканция. Клас Б е за по-авантюристично настроените натури, които „не ги свърта“ на едно място, имат намерение да сменят локацията и да се впускат в нови приключения.

Експертите съветват хората да не се омагьосват от луксозните предложения, а много внимателно да проучат подробностите като удобно място за сън, кухня, тоалетна, наличие на контакти и USB портове, капацитет за вода и отпадъци, и не на последно място – дизайн. За мнозина пък да се заиграят с вътрешното оформление на караваната носи такава радост, каквато декорирането на нов дом.

Модерни са екстрите като външен дек (дървена тераса) и тента, защото дават усещането за дом – хем сте навън, хем сте си вкъщи.



Кои са големите играчи на пазара?

- Брандът Airstream е истинска американска икона, силно разпознаваема като дизайн. Вътрешността на всеки модел е също толкова впечатляваща, колкото и външният облик. Неслучайно холивудските звезди, които обичат дивото къмпингуване, се спират именно на този дизайн, съчетан с най-модерни удобства.  

- Adria произвежда каравани от 60-те години на миналия век и оттогава е продала над половин милион бройки. Предлагат се в различни размери, за да отговорят на специфичните нужди, но при всички модели водещ принцип е перфектното съчетание на дизайн и функция. С дългогодишния си опит Adria следва и практики за устойчивост с използването на рециклирани материали.

- Coachman също е разпознаваема и любима марка на къмпингуващите. През 2021 г. тя заложи на желанието за повече лукс с модела Lusso. Атрактивната каравана, снабдена с неочаквано модерни технологии и удобства, показва какво означава да бъдеш авангарден, дори и позициониран „в средата на нищото“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР