Виена за хедонисти

Любомир Василев 09 September 2021

С изненадващ брой неща, които могат да се видят и направят, Виена не ни позволява да пренебрегнем неувяхващата й слава. Посещението тук винаги се превръща в упражнение по отлепване на слоевете история, докато стигнем до оживеното настояще. Далеч след императорските времена, този мултикултурен мегаполис доказва, че и място, потопено в традиции, може да е креативно и светско.

Австрийският поет Карл Краус казва, че докато улиците на останалите градове са покрити с асфалт, във Виена те са покрити с култура. Австрийската столица предлага дворци, музеи, галерии и ресторанти, като съчетанието между елитарното изкуство и архитектурата с вкусните десерти в някое от многобройните кафенета става някак си неусетно.

Виена за пореден път е начело на всички класации за най-добър град за живеене и не отнема много време да се разбере защо това е така. Голяма част от нея прилича на снимачна площадка на филм с исторически сюжет, но не се заблуждавайте. Надниквайки под повърхността, ще откриете жива социална сцена, особено през лятото, когато баровете на открито и местата за хранене са из целия град.

Кулинарната история на Виена за някои може да е синоним на шницел, но опциите всъщност са много повече от проста и комфортна храна. Виенската гастрономия е повлияна от различните кухни, някога част от империята на Хабсбургите. Непрекъснато разширяващата се гама от международни ресторанти и мултикултурни пазари на храни означава, че тук можете да намерите всичко – от имперския фаворит „Тафелшпиц“ до средиземноморски мезета и азиатски нудли. И ако след поредната торта „Сахер“ ви е останало място за вечеря, е хубаво да направите резервация – в оживен туристически град като Виена тя е абсолютно задължителна.

Fabios е италиански ресторант в самото сърце на града. Това място е винаги в списъка ми, дори и престоят ми тук да е съвсем кратък. Модерен дизайн и класическа италианска храна вървят ръка за ръка с най-цветната публика в града. Виненият лист е впечатляващ и не пропускайте да пробвате емблематичния коктейл „Белини“ с бели праскови в бар зоната на ресторанта.

Lugeck е разположен в зашеметяваща сграда и се управлява от фамилията, стояща зад историческия ресторант за шницели Figlmüller (Фигълмюлер). Ако искате да опитате традиционния специалитет със съвременен привкус в компанията на занаятчийска бира, това е мястото. Когато става въпрос за шницел, Plachuttas Gasthaus zur Oper е ресторант, в който обядвам поне веднъж, когато съм тук.

Mochi е най-обичаният японски фюжън ресторант във Виена. От драконово суши до свинско иберико с териаки глазура и трюфел, това е мястото, където ще поискате да поръчате цялото меню. За да получите маса тук, ще трябва да се потрудите, но настоявайте, защото всяка хапка е наслада.

Във Виена има ресторанти, които от години стоят устойчиво в Топ 10 на световната кулинарна сцена. Steirereck с две звезди „Мишлен“ е един от тях. Разположено в централния градски парк, това заведение, потопено в семейни традиции, с времето се е превърнало в национално богатство. Третата звезда „Мишлен“ е само въпрос на време.

Pramerl & the Wolf е модерен прочит на типичното виенско бистро. Този ресторант със звезда „Мишлен“ си струва да се похвали. Може да избирате между малко или голямо дегустационно меню, придружено с прясно изпечен хляб и други изненади от кухнята.

Когато търсите забавна лятна вечер, изберете шикозния на вид, но не толкова претенциозен ресторант Motto am Fluss. Разположен върху платформа в Донауканал (Дунавския канал), ресторантът е като док, какъвто никога досега не сте виждали. Футуристичното и суперсветло пространство прилича на лъскав круизен кораб. Терасата му е прекрасно място за пиене на коктейли и отлични австрийски вина. Диджеите добавят подобаващо настроение.

Tian е мишлензвезден ресторант и истински храм на веганската и вегетарианската кухня не само в Австрия. Тук дегустационните менюта са оди, възхваляващи зеленчуковия и плодовия свят. Супа от козе сирене и леща, диво зеле с грах, киноа и зелен бадем са сред бестселърите. Главният готвач Пол Ивич е убеден, че вегетарианството е синоним на вкусно и че този тип кухня има бъдеще.

Харесвам Виена. Има няколко места тук, които никога не пропускам. Julius Meinl на ул. „Грабен“ е любимият ми магазин, а гледката от мишлензвездния му ресторант е повече от звездна. Не подминавам и малките крехки сандвичи с шунка и хрян, които си партнират с чаша Грюнер Велтлинер в съседния ресторант Zum schwarzen kameel, съществуващ от 1618 година.

В кулинарно отношение Виена е всичко, което бихме си пожелали. Затова при първа възможност отново се връщаме да задоволим хедонистичните си потребности.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР