Весела Казакова и Мина Милева начело на журито на „Венециански дни“

Двете българки са избрани заради своето "умно, изпълнено със съчувствие, провокативно, яростно, иронично, живо и изключително честно кино", както го определят от екипа на Венецианската Мостра.

eva.bg 25 July 2021

„Те са изпълнени със страст и целеустременост и събират овации от киноспециалистите в целия свят - забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева е част от младото българско кино, което поставя България във фокуса на вниманието от 2013 до настоящата, 2021 година” – пише в официалното прессъобщение, с което екипът на Венецианския филмов фестивал информира медиите, че двете българки са поканени да оглавят престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на тазгодишното издание на най-стария кинофестивал в света. Само преди седмица новият филм на режисьорския тандем Весела Казакова – Мина Милева „Жените наистина плачат“ (Women Do Cry) с участието на сестрите Весела, Биляна и Катя Казакови, Ралица Стоянова, Мария Бакалова и Йосиф Сърчаджиев бе показан в конкурсната програма„Особен поглед“ на филмовия фестивал в Кан като получи

отлични отзиви и ревюта в реномирани издания.  Българската премиера на филма ще се състои в рамките на септемврийското издание на 25-ия София Филм Фест.

Журито на „Венециански дни“, което Мина Милева и Весела Казакова ще оглавят, е съставено от 27 млади киномани, представители на всички европейски държави, и присъжда режисьорска награда, придружена с чек за 20 000 евро. Финалното обсъждане и решенията на журито ще бъдат предавани на живо в социалните медии на 10 септември 2021. „Киното на Мина и Весела е умно, изпълнено със съчувствие, провокативно, яростно, иронично, живо и изключително честно” – допълват организаторите на Венецианската Мостра и изразяват надежда, че именно тези ценности да бъдат открити и в тазгодишната селекция на конкурсната програма „Венециански дни“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР