Магичната Барселона

Световна архитектура, стилен дизайн, средиземноморски климат и една от най-динамичните кулинарни сцени в света са само някои от безбройните причини да посетите Барселона

Любомир Василев 27 July 2021

Това е място, съчетало всичко най-очарователно, което един град на море може да притежава – спокойно темпо, месеци безкрайно слънце, ненадмината храна, култура и дизайн, повлияни от почти всички градове от студения север.

От тъмните готически фасади до сградите на модернистите и уникалните конструкции на Жан Нувел, Жак Херцог и Пиер дьо Мьорон, преживяванията ви за деня могат да бъдат допълнени с излежаване на някой от многобройните плажове преди вечерята в гастрономичен храм със звезди „Мишлен“ или в по-скромните семейни тапас барове. Това е град със силно изразено чувство за идентичност и неговият език и култура са ревностно пазени.

Храната в Барселона се приема много сериозно. Местните мислят за вечерята още преди да са приключили с обяда, а планирайки еднодневна екскурзия, основното им притеснение е къде ще ядат. Да хапнете нещо между другото тук просто не е опция. Когато опитате храната в Барселона, ще разберете защо тя е на първо място. Каталунската кухня съчетава древен средиземноморски стил на готвене, характерен с ароматите на билките, набрани в планината, животните, отгледани наблизо, и пресните морски дарове. Ако посетите пазара Ла Букерия, ще видите това изобилие от вкусна храна на показ.

Всеки, който следи международните горещи точки за хранене, знае, че от няколко години Барселона има репутация на инкубатор за кулинарни новости.

Pur в сърцето на каталунската столица е пример за това. С акцент върху простия и изчистен съвременен интериор и подобен подход към храната, тук всичко се върти около отворената кухня. Отличеният с награди готвач Нандо Жубани, работил в баски заведения от световна класа, прави ястията умишлено лесни, за да разкрият истинските вкусове, аромати и текстури на продуктите. Където е възможно, всички продукти се набавят от околностите в Каталуня. Аншоа, поднесена върху легло от сирене страчатела и захаросани бадеми, както и костният мозък с хайвер са сред задължителните.

Също както „братята си“ от Ню Йорк и Лондон, Амстердам, Истанбул и Маями, още с отварянето си Cecconi’s се превърна в забележителност в пристанищната зона на Барселона. Това е италиански ресторант, в който ястията са разнообразни, привлекателни и с високо качество. Спагетите с омари и лют червен пипер или ризотото с шафран, иберийските свински бузи с гремолата (микс от магданоз, чесън и лимонова кора) са ястия, които не бива да бъдат подминавани с лека ръка. Тук пастата е наистина ал денте и ако това не ви харесва, ще ви гледат така, както ако поръчате паеля с кетчуп. В Cecconi’s е най-добрият неделен брънч в града.

В Tickets братята Адриа отново триумфират с амбициозно обобщение на философията си за тапас. С четири различни секции – морски дарове, скара, сладки и малки изненади, ще получите версия на тапас в стил Ел Були.

Сепия с бадемова паста и диня на скара са пример. Храненето тук означава пътуване през кулинарната мъдрост на Феран и Алберт Адриа.

Can Ros e сам по себе си основателна причина да дойдете в Барселона. С над вековна история реновираната морска таверна предлага едни от най-добрите ястия с ориз в града. Менюто може да се похвали с изключителна паеля с телешка глава, бял боб с бекон и бавно приготвени скариди с пипер Нора (сорт чушки от района на Мурсия). Десертите също са невероятни. Не бива дори да помислите да отидете в Can Ros без резервация.

Can Boneta е традиционен каталунски ресторант, който според мен трябва да бъде защитен от ЮНЕСКО като местно културно  наследство.

Далеч от туристическите маршрути на Ла Рамбла, собственикът и главен готвач Хуан Бонета изненадва с въображението и отношението си към каталунския тапас и малките ястия. Тук поръчайте таморехо (подобно на гаспачо), салата от пресни градински домати със зехтин, който е като течно злато, а за основно – треска с рататуй – винаги отлично каталунско ястие.

Enoteca Paco Perez носи името на главния си готвач, който печели две „Мишлен“ звезди. Това е ресторант от тежката артилерия на Барселона. Тук вкусът на морето е превърнат във висша кулинария. Менюто заслужава собствен раздел в каталунската авангардна кухня, а ястията ще задоволят вкуса и на най-големите кулинарни сноби и на каталунските фундаменталисти в готвенето.

Списъкът с ресторанти е дълъг. Всеки квартал има свой собствен чар и асортимент от уникални и ценни места, които трябва да бъдат посетени, и затова ние пак ще сме тук при първа възможност, защото обичаме вкусна храна, а в Барселона се чувстваме така, сякаш винаги са ни очаквали.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР