Целувки от слънцето

Люба Вангелова 27 July 2021

Промените са сред любимите ми неща - не само разнообразяват ежедневието, но и са  мотива да се развиваме. Нов момент в моята грижа за кожата е натуралната алтернатива на слънцезащитната козметика. Също и на тази за грижа за кожата след излагане на слънце. Ако имахте възможност да избирате между синтетичен козметичен продукт (чийто съставки проникват в кожата, създават риск от алергични реакции и вредят на природата) и натурален такъв, който не прави нищо от това, което прави първият, изборът ви мисля, че ще бъде ясен! Като моят! Затова Wooden Spoon вече е сред фаворитите ми. Три са топ продуктите на лятото за мен.

Слънцезащитен лосион с SPF35+

Смятам, че SPF 30 е адекватна защита в градска среда (със сигурност не по-малък фактор, а по-висок използвам, когато стоя дълго време на слънце). В този лосион има няколко момента, заслужаващи акцент.

Консистенцията е изненадващо комфортна на усещане и като ухание. Малко количество (буквално две точици, изпомпани от флакона) стига за цялото лице. Първоначално изглежда, че ще стои мазно върху кожата, но му дайте съвсем малко време (около минута), за да се абсорбира и да се слее с повърхността й. Резултатът е фино нелепнещо пкритие, което прави кожата мека и с гладка повърхност. Никаква следа от лъскавина.

Грижата в слънцезащитния лосион е факт. Освен слънцезащитата, която пък гарантира забавянето на стареенето и запазване на еластичността, кожата е подхранена и хидратирана. Забелязах, че и нормалното зачервяване след слънце (получава се независимо дали съм ползвала слънцезащитна козметика или не) не се появява. Вероятно това е следствие на успокояващия ефект на лосиона.

Обемът - размерът на опаковката е компактен, а изпомпването е супер лесно, дори ви препоръчвам да го правите леко, без излишен натиск. Докосване е достатъчно. Капачката се затваря плътно със щракване, спокойно може да го носите в чантата си.

Нанася се като последна стъпка от грижата - върху него се нанася гримът.Аз го нанасям и върху ръцете и деколтето, изобщо - върху откритите части на тялото.

Състав: препоръчвам какъвто и слънцезащитен крем да избирате, освен от UVB да предлага защита и от UVA лъчите, защото именно те са най-опасните. Целогодишно ни “атакуват”, минават дори през облаците и през прозорците, а 95% от състава им е ултравиолет. Разликата им с UVB лъчите е, че действието им е безболезнено (не го усещаме като изгарянето), но те проникват дълбоко в дермата и достигат клетките на кожата. Така започва фотостареенето й, появява се хиперчувствителност към слънцето, пигментация, дори рак.

Съставките конкретно в слънцезащитния лосион на Wooden Spoon са 100% натурални. Първоначално ми се сториха странни и необичайни, но очевидно са създали ефективна и уханна защитна формула. Малина, баобаб и краставица - комбинацията звучи като разказ от “Алиса в страната на чудесата”. Целта на селекцията е ясна. Баобабът е богат на антиоксиданти, намалява възпаленията и зачервяванията и препдазва кожата от бръчки и несъвършенства по нея, причинени от слънцето. Краставицата запазва хидратацията й и я освежава. А олиото от малина притежава естествен слънцезащитен фактор.

Революционната съставка (и българската гордост) в лосиона е прозрачният цинк. Wooden Spoon е първата козметична марка в Европа, която създаде БИО слънцезащита с прозрачен цинк. Досега минералната слънцезащита оставяше бели следи и се разнасяше трудно именно заради цинка в състава си. Това нарушаваше комфрота от използването на този тип продукти, но от друга страна, те са безопасни за кожата и за природата. Цинковият оксид на Wooden Spoon е с микромолекула, която позволява лесното му разнасяне (за разлика от големия размер на молекулта на цинковия оксид, която именно оставя следи). Също важно е да отбележим, че е не-нано технология, която не е вредна за кожата. Всички продукти с прозрачен цинк са маркирани със стикер With Invisible Zinc.

Олио за почерняване

Това е друга моя слабост, от която не мога да си представя да се лиша. Когато кожата ви обича слънчевия тен като моята, да намерите олио за почерняване с натурални съставки е истински празник за нея.

Задължително е да усетите уханието - комбинацията от масла от какао, кокос и суперсемена. Краставица и черен кимион поддържат хидратацията на кожата. Отлично е разнасянето му - консистенцията е лека, плъзга се по кожата като кадифе, малко количество е достатъчно за голяма площ. Икономично е и е много приятно усещането след намазване.

Формулата е супер концентрирана и е със 100% активни съставки. Освен че виждате ефекта още в първия ден от ползването, консистенцията оставя мека кожа, хидратирана и с равномерен тен. И е подходящо за тяло и за лице. 

Лосион за след слънце

Най-важното в грижата за кожата през лятото е да запазим младостта й и да съхраним тена й задълго. Затова ни трябва лосион за грижа за кожата след излагане на слънце. Wooden Spoon предлага специално разработен такъв.

Съставките му са 100% натурални и 100% био сертифицирани. И също са доста интересни - познатите баобаб, краставица, допълнени с етерично масло от кървав портокал (то е с доказана липса на фоточувствителност и хидратира кожата), облепиха (съдържа подхранващи съставки, както и витамини и минерали). Всички съставки са висококачествени и ухаят на бабините масла и мехлеми - вероятно заради билковите екстракти и органичните аромати.

Много малко количество от лосиона е нужно, за да го разнесете на голяма площ по кожата. Изключителна находка е - заслужава да бъде целогодишно в рутината за грижа, най-малко заради уханието му. 

Личното ми мнение

Освен да защитава от слънцето, слънцезащитният лосион не трябва да намеква дори за възможни алергични реакции. Кожата ми е нормална към суха и в нито един момент не е изпитала дискомфорт или не се е налагало да “свиква” с продуктите на Wooden Spoon. Със слънцезащитния лосион спокойно мога да влизам в морската вода, защото няма да навреди на обитателите й. Кожата ми се чувства комфортно, без следи, без блясък, подмладена и защитена.

Слънцезащитата нанасям минимум 20 минути преди да изляза, а олиото за след слънце нанасям дори и да не съм стояла под лъчите. Просто уханието и консистенцията са толкова приятни, затова прецених, че не си струва да се ограничавам само в определени случаи. Разбира се, важно условие за комфорта на кожата е и да я почиствате в края на деня, независимо какъв продукт сте нанесли.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР