Салата сърф енд търф
Диана Шингарова 01 August 2021
Пържола на скара, скариди и кремообразен дресинг с чесън и каперси, това са основните герои в моята чиния.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 x 150 г телешки филета
10 кралски скариди, почистени
1/2 средно голяма тиквичка, нарязана на кръгчета
сол, пипер
1/2 ч.л. червен пипер
3 с.л. зехтин
1 чаша разполовени чери доматчета
3 чаши микс салата – рукола, бейби спанак
поръсете със ситно нарязан див лук или цветчета лук
ЗА ДРЕСИНГА:
1/4 чаша майонеза
1-2 ситно нарязани филенца аншоа
1-2 скилидка чесън, нарязан на ситно или настърган
1 ч.л. малки каперси, нарязани
2 ч.л. сок от бурканчето с каперси
1/2 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. ситно нарязан магданоз
Подсушете телешките пържоли и подправете със сол и черен пипер от всяка страна. Почистете скаридите, нарежете тиквичките и доматите и ги оставете настрана. Поръсете зелените зеленчуци и скаридите също с малко сол и черен пипер. Подправете скаридите с малко червен пипер, ще получите прекрасен цвят. Смесете съставките за дресинга в купичка и оставете настрана. Загрейте голям тиган на силен огън и добавете 2 супени лъжици мазнина. Добавете пържолите и гответе за 3-4 минути от всяка страна. Извадете ги на дъска за рязане и оставете да почиват. Ползвайте същия тиган за скаридите. Ако е необходимо, добавете още малко масло или зехтин. Гответе по 2 минути от всяка страна и свалете от котлона. Намалете температурата и сгответе тиквичките на средно силен огън за 2 минути от всяка страна или до златисто кафяво. За да поднесете ястието, изберете красиви чинии, наредете първо салатата, после тиквичките и чери доматите. Нарежете пържолите на тънки ивици. Добавете ги в салатата заедно със скаридите. Полейте с дресинг и поръсете с наситнен лук.