Принц Чарлз никога няма да даде титлата „принц“ на Арчи

eva.bg 20 June 2021

Снимка: Getty Images

Когато кралица Елизабет II реши да се оттегли, на трона ще седне принц Чарлз. 72-годишният принц обаче вече поставя някои от условията си, тъй като със смяната на суверена се променя и линията по наследяване на трона.

Източник от двореца споделя пред списание Marie Claire, че според кралския протокол, установен от крал Джордж V, титлите „принц и принцеса“ получават само онези деца, които имат пряка наследствена връзка в линията за трона. Според тях това е причината Арчи да не получи тази титла, както най-вероятно ще се случи и с Лилибет Даяна, новороденото бебе на херцозите на Съсекс. Затова пък всички деца на принц Уилям, наследник на трона директно след принц Чарлз, са принцове и принцеси. Но също така, според същия този протокол, когато принц Чарлз стане крал, децата на Меган и Хари спокойно могат да получат титлите на принц и принцеса. Нещо повече – в този случай по право на Арчи се пада титлата „принц“, бидейки внук на принц Чарлз.

Според кралските експерти децата на Меган и Хари имат място в линията за наследяване на трона, когато короната е вече на главата на принц Чарлз. С раждането на Лилибет, в момента Арчи попада на осмо място, а новородената дъщеря на Меган и Хари – на девето.

Въпреки всичко това, Daily Mail пуснаха ексклузивната информация от двореца, че Чарлз категорично е заявил, че няма да даде титла на Арчи. „Наследникът на трона бе категоричен, че синът на Меган Маркъл няма място до висшите членове на кралската фамилия“, пише таблоидът. Смята се, че причина за това са обвиненията, които принц Хари и Меган Маркъл отправиха в скандалното си интервю при Опра Уинфри, а след това в още няколко свои изяви.

Другият аргумент на Чарлз е, че британците не могат да плащат за постоянно разширяващата се и увеличаваща се монархия. Той иска да ограничи броя на главните кралски особи, т.е. на тези с пряка наследственост на трона.

Очевидно отношенията между Хари и баща му не се подобряват, а тъкмо обратното. Според запознати, херцозите на Съсекс не са щастливи от новините: „Да, на тях им бе съобщено, че дори с възкачването на Чарлз на трона, синът им Арчи никога не може да се надява да стане принц“, цитират приближените от Daily Mail.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР