Най-добрата диета за 2021 г.

18 June 2021

U.S. News & World Report публикува доклад на учени от водещи американски университети, който определя средиземноморската диета за най-добра за четвърта поредна година.

Ежегодно се правят проучвания, които обхващат 39 диети по различни показатели – от ефекта им върху сърдечната функция до ефективността при отслабване. Средиземноморската диета се класира на първо място и в четири други категории: най-добра диета за здравословно хранене, най-лесна за прилагане, диета срещу диабет и най-добра диета на растителна основа, и се нарежда на второ място в списъка с най-полезните диети за сърцето.

„Ковид-19 беше основната ни грижа миналата година“, казва в доклада д-р Дейвид Кац, занимаващ се с клинични изследвания в Медицинския колеж в Йейл. – Средиземноморската диета има не само положителен ефект върху общите здравни показатели, но също така подобрява функцията на имунната система, оказвайки огромно влияние върху рисковите фактори, свързани с коронавируса.“

Диетата се фокусира върху плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, зехтин, билки и подправки. Морските дарове и птиците са основните меса на средиземноморската диета. Млечните продукти, яйцата и червеното вино са разрешени умерено. В класическия си вариант дневното меню е съставено така, че 60 процента са зеленчуци и плодове, 25–30 процента са здравословни мазнини и 15 процента – протеини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР