Детското царство в Пекарната на Рудолф

Ирина Иванова 13 June 2021

Холандецът Рудолф ван Веен е една от най-големите звезди на телевизионния канал 24Kitchen, където води пет кулинарни предавания. Едва 27-годишен, той получава титлата майстор-готвач на организацията SVH – най-престижната титла, която може да получи в родината си. Следват награди от големи световни конкурси. Заедно с трима свои колеги и съмишленици създава Сладкарски отбор на Нидерландия, с който участват на всевъзможни състезания, популяризират националната школа в областта на сладкарството, експериментират с нови продукти и технологии, откриват млади и талантливи кулинари.

Телевизионните предавания, които Ван Веен прави през годините – „Вкусът на живота“, „Пътуващата пекарна“, „Лесни рецепти“, „Пекарната на Рудолф“ и др., се радват на огромен успех. Не само защото няма как да не се влюбиш в предаване за ароматни и вкусни печива, но и защото майстор-сладкарят винаги има определени каузи, които подкрепя. В най-новото си предаване – „Пекарната на Рудолф: Малките пекари“ – холандецът отваря вратите на кухнята си за цели двайсет наистина млади таланти на възраст от 7 до 17 години, за да им покаже, че домашно приготвените печива са не просто несравнимо по-вкусни и здравословни от купените и пакетираните, но са и повод човек да се позабавлява в кухнята, да се наслади на разнообразни и естествени вкусове и аромати и да открие цял един нов свят. 

Малките пекари от бандата на Рудолф ще се научат да приготвят пухкави бонбони маршмелоу, пица с плодове, шоколадов фонтан, шварцвалдски черешов сладкиш, еклери и всякакви други сладки и солени печива. В специално интервю с журналисти от Балканите, на което EVA също имаше възможността да зададе своите въпроси, световноизвестният майстор-сладкар разказа за опита и вдъхновението, придобити от работата му с по-малките, както и за предизвикателството да „заразиш“ съвременни деца и тийнейджъри с любов към собственоръчно приготвената домашна храна.

Г-н Ван Веен, живеем в необикновено време. Влияе ли емоционалното състояние на готвача или пекаря върху храната, която приготвя?

Винаги. Знаете ли, за да бъдете пекар, трябва да имате добро чувство за хумор. Мисля, че ако човек не е приятелски настроен, ведър, той не може да бъде добър пекар. Когато работя с децата, често им казвам: „Можеш да направиш каквото ти харесва, например – просто да украсиш тортата с разбита сметана. Само не забравяй да изглеждаш като истински пекар. Знаеш ли как изглежда истинският пекар? Той винаги е усмихнат“. Така че ако се усмихвате, значи 50% от успеха ви е гарантиран. Сега времената наистина са по-трудни, но, исторически погледнато, все пак не е война или извънредна политическа криза. Всички сме засегнати, но ще преминем заедно през това и мисля, че ще излезем по-силни. Пък и хуморът, позитивното и приятелско отношение един към друг сами по себе си са добро лекарство.

Кога е добре да започнем да учим децата да готвят, и конкретно – да правят различни печива?

Зависи какъв е графикът ви и ритъмът ви на живот. Аз например имам 8-годишен син Ралф. За нас двамата съботните сутрини са идеални. Важно е да не е в учебен ден, защото тогава той си има домашни и уроци. И за да бъда честен с вас – обичаме да печем по пижами. Децата на неговата възраст могат да се съсредоточат в това, което правят, за неголям интервал от време – около 15 минути, след което започват да се разсейват и да се оглеждат за нещо друго. Така че избирам рецепти, които не са прекалено трудни и не отнемат много време. Миналата събота например нашият Ралф ни изненада, защото каза: „Искам да приготвя палачинки за закуска“. Дойде в спалнята с кутия брашно и каза: „Това брашно ли трябва да използвам?“. „Разбира се!“ – отговорих му. И той направи всичко сам, без моя помощ. Важно е също така да не се страхувате, че в кухнята ви ще настъпи хаос. Неизбежно е да се случи. Ако сте под стрес, че ще ви изцапат и разбъркат всичко, децата го усещат. Понякога Ралф прави суши сам и в резултат целият под е покрит с лепкав ориз. В предаването ще видите много прости съвети и трикове, които ще ви помогнат, за да научите децата си да готвят. Най-ценното е, че голяма част от тези похвати и идеи самият аз почерпих именно от децата.

Най-добрите празнични рецепти обикновено имат дълга семейна история. Имате ли такива, които да се предава от поколение на поколение в семейството ви?

Знаете ли, майка ми никак не обичаше да готви, но беше щедра домакиня и не можеше да си представи да имаме гости и те да си тръгнат, без да ги е нахранила. Започна да готви по-добре, когато аз се записах да уча в кулинарното училище, искаше ѝ се да ми помага. Разбира се, всяко домакинство има своите традиции. Например за Коледа ние правим кошнички от тесто (воловани) с рагу. Великден винаги е бил свързан със скриване на шоколадови яйца в градината. Помня как майка ми каза, че е скрила 10, а всъщност беше скрила 9 броя, така че цял ден търсих и така и не открих последното яйце, но пък бях наистина зает с това, забавлявахме се. Правим и наденички в тесто – тази рецепта е много популярна в Южна Нидерландия. Една от любимите ми великденски рецепти се нарича хрупкави дяволски яйца. Варите яйцата 8 минути, разрязвате ги наполовина, изваждате жълтъка и го оставяте в отделна купичка, а белтъците потапяте в брашно, после в разбито яйце и след това в панко галета (японската галета, която прави много хрупкава панирана коричка). След това за кратко печете или запържвате белтъците, докато станат златистокафяви и много хрупкави. Можете да ги ядете топли, а след като изстинат, имат вкус на много добър шницел. Така подготвените белтъци  пълните с кремообразна смес от твърдо сварения жълтък, авокадо, малко нарязан на кубчета домат и – ако обичате люто – малко табаско, сол и пипер на вкус. Това е рецепта, която правя всяка година по Великден.

Благодарим Ви, г-н Ван Веен! Непременно ще опитаме тази рецепта!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР