Какво ядат децата и на какво държат майките

Според направено от Кубeти проучване, идеалният продукт е с колкото се може по-малко глутамат, по възможност не пържен и с използване на по-естествено масло. Какво означава това?

eva.bg 04 June 2021

Какво ядат децата ни? Това е основно притеснение за всички майки, защото сме наясно, че храната стои в основата на здравия организъм. Затова и все по-често четем етикетите на продуктите, информираме се за съставки и допустимите количества, стараем се да осигурим качествени продукти на трапезата.

И понеже много малка част от подрастващите са почитатели на плодовете и зеленчуците, огромното изкушение за тях е пред щандовете със сладки храни и снаксове. Няма как обаче да забраним на детето да ги консумира. Достатъчно е да бъдем информирани родители и да намерим баланса.

Според проучване, направено от Кубети и с основен таргет майките в България, Румъния, Франция, Полша и други европейски страни, най-големите притеснения са децата им да консумират снаксове с „лоши“ съставки. Затова и се опитват максимално да ограничат консумацията им.

От анкетата става ясно, че идеалният продукт е с колкото се може по-малко глутамат, по възможност не пържен и да се използва по-естествено (в смисъл натурално) масло.

А всъщност вреден ли е или не глутаматът? В крайна сметка, както с всичко в живота, е въпрос на баланс. Ние приемаме „естествен“ глутамат под много форми в ежедневието си от естествени източници (домати,сирена и др.), което е близко до идеалното количество, полезно за организма. Друга съставка, която майките избягват, е палмовата мазнина, като в списъка на предпочитаните са слънчогледово, кокосово или други растителни масла.

Всяка майка иска да предложи на детето си снакс в оптимален вариант с добър състав. Вслушвайки се в майките и техните страхове, Кубети създават продукт, който без притеснение да се дава на децата и едновременно с това да е също толкова вкусен, както е бил досега. “Променихме състава на Кубети и се лишихме от натриевия глутамат, палмовата мазнина и изкуствените оцветители. За да намалим съдържанието на наситени мазнини в продукта, заменихме палмовата мазнина със слънчогледово олио. Така наситените мазнини в пакетче Кубети са само 1,4%. В рецептата на Кубети не използваме изкуствени оцветители, а цветът на кубчетата се дължи на естествените цветове на използваните суровини.

Наред с това Кубети са печени, а не пържени и са източник на фибри, което ги прави страхотен избор за „бързо снакване в междучасието или когато си играеш вкъщи“, казват от компанията.

Така че, когато следващият път детето ви се изправи пред щанда със снаксове, не изпадайте в паника. Винаги има и адекватни за подрастващите организми продукти. А четенето на етикета няма как да не бъде основна грижа на всяка майка, защото здравето зависи от храната.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР