13 въпроса към... Лора Маркова

Лилия Или_Ева 28 May 2021

В рубриката ни "13 въпроса" говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Хора на различни възрасти и с различни професии. Обръщаме се към тях с желанието да поговорим искрено и да чуем гледната им точка за нещата от живота.

Лора е тазгодишната носителка на наградата за Полет в Изкуството на фондация „Стоян Камбарев“. Само на 17, тя свири на цигулка на 5-годишна, лауреат е на най-големите европейски конкурси, участва във фестивали и концерти в цяла Европа, концертира като солист на Плевенска филхармония, Симфоничния оркестър Кашкайш – Лисабон, Фестивалния оркестър на БНР, оркестъра на Класик ФМ, Младежката филхармония „София“, Белгийската национална филхармония, Симфоничния оркестър на Чешкото национално радио, „Симфониета „София“ и др. И е най-младата концертмайсторка на GENESIS ORCHESTRA на маестро Йордан Камджалов.

Музиката за теб е?

Mалка част от безкрайната вселена на изкуството. Тя ми позволява да участвам в този свят и да го разгадавам и за това съм й безкрайно благодарна.

С кого разговаряш напълно искрено и пред кого разкриваш сърцето си?

Аз съм абсолютно искрена единствено пред моето семейство и най-близките ми приятели, които също бих нарекла семейство. С тях нямам никакви граници и се чувствам абсолютно свободна.

Има ли нещо, което мечтаеш, но ти се струва непостижимо?

Мечтая си някой ден да имам постоянна позиция в някой елитен оркестър и да свиря оперна/симфонична музика. Това ще е много трудно, но мисля че е възможно

Кой е изборът, който промени посоката на живота ти?

Той я променя постоянно и го правя всеки ден. Всеки ден избирам да продължавам да се боря и да се трудя и да си поставям цели

Как разбра за номинацията за наградите за полет в изкуството на фондация „Стоян Камбарев“? Какво беше най-вълнуващото във вечерта, в която спечели? Разкажи повече за нея – как се чувстваше?

Разбрах за номинацията ми за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев”, наживо по телевизията, докато бях на интервю с Деси Тенекеджиева. Беше голяма изненада за мен и бях още по-щастлива и изненадана, когато на церемонията обявиха, че аз съм взела голямата награда. Със сигурност един от най-нереалните моменти в живота ми досега. Безкрайно благодарна и щастлива съм от цялото преживяване и от всички приятелства, които създадох покрай Фондацията.

Как изглежда щастието според теб? А нещастието?

Щастието за мен идва най-вече от поставянето на цели и от упорития труд и път до постигането им. Нещастието е липса на вдъхновение и мотивация.

Как би се описала в три думи?

Любопитна, трудолюбива и благодарна

Кого или какво следваш в Инстаграм?

Целият ми инстаграм е в художници, известни класически музиканти, оркестри, опери и мои колеги и приятели. Опитвам се да превърна социалните мрежи вместо в средство за губене на време, в средство за добиване на знание.

Какво те вълнува извън музиката?

Най-любимо ми е да рисувам. Много обичам да рисувам цветни пейзажи, портрети и натюрморти. А извън изкуството много обичам да карам ски и да се виждам с близките ми приятели.

За какво харчиш парите си?

Със сигурност най-много пари отиват за инструменти и участия в майсторски класове, конкурси, самолетни билети...

За какво мечтаеш?

Да продължавам да се развивам и винаги да намирам с какво да се подобря и в музиката и като човек.

Какво те вдъхновява да ставаш сутрин от леглото?

Това, което ме кара да стана от леглото и да се подготвя за един продуктивен ден, е чувството, което изпитвам в края на всеки ден, когато знам че съм си свършила работата за деня.

От какво се страхуваш?

Че някой ден ще чуя свой запис и няма да имам забележки. Това за мен означава, че развитието ми ще е в опасност да спре или да се забави, което е фатално.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР