Реализирай своите мечти, а не тези на някой друг

Гена Събева, основател и председател на Вusiness Lady Club „Женско предприемачество“ пред EVA

eva.bg 11 May 2021

Как да развием успешен бизнес и какво е необходимо за това? Можем ли да съвместяваме живота си на жени и майки с предприемачеството? По тези въпроси разговаряме с Гена Събева, основател и председател на Вusiness Lady Club „Женско предприемачество“.

Тя води менторска програма за жени предприемачи и е организатор на събитието „Арена на дамския бизнес“, което ще се състои на 8-и юни в Интер Експо Център в столицата.

На него дамите, които искат да развият собствен бизнес, ще могат да получат подкрепа и бизнес съвети, както и да се срещнат с потенциални инвеститори.    

Гена Събева е управляващ партньор в семейната компания за управление на проекти в строителството „Събеви Груп“ и развива собствена франчайз марка „ВИТ – Борсата за матраци“. През 2010 година основава Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) и има голям принос в популяризирането на професията. В структурата на международната бизнес организация BNI е вече четвърта година. Гена Събева учредява и „Агенция за инвестиции в строителството” (АИС) с цел пълното обслужване на български и чуждестранни инвеститори. Семейна е и има три деца.

Г-жо Събева, какво ви подтикна да създадете менторска програма, насочена към жените в България?

Много отдавна мислех да реализирам такъв проект. Искам в България да има все повече предприемачи, да не пропиляваме талантите си на място, където не можем да сме себе си и да творим. Разбира се, искам да помогна на хората не само да имат свой собствен бизнес, а и да останат в България.

Срещам много жени, които имат силно желание да стартират свой бизнес, но нещо ги спира – те самите не са сигурни какво точно е то. Затова в този момент е подходящо някой да те хване за ръка и да ти каже, че можеш да постигнеш всичко – без ограничения и без опасения.

Много хора си представят, че когато имаш собствен бизнес работиш от сутрин до вечер, изморен си и нямаш време за нищо друго. Да, понякога е така, но за да бъдеш успешен трябва да откриеш баланса. Менторът не е психолог, коуч или фасилитатор – той е стигнал там, където ти искаш да бъдеш след време и носи безценен опит, който иска да предаде на хората след себе си.

Находчиви ли са българските жени и имат ли те място в света на бизнеса?

За българските жени винаги се пази място и то стои „резервирано“ докато не започнат. Жените в България определено знаят как се прави бизнес, дори и без да са го правили – просто имат усещането за това. Апелирам повече мъже да подкрепят жените си в стартирането на собствен бизнес и да се доверят на техния усет. За да стартираш бизнес, не е задължително да имаш познания по счетоводство, мениджмънт, маркетинг… учиш се в процеса. Забелязала съм, че колкото повече знае човек в началото, толкова повече се страхува и вижда потенциални заплахи, а не възможности.

Необходимо ли е да си мъжко момиче, когато правиш бизнес?

Бизнесът по женския начин е възможен. Обществото възприема качества като отговорност, точност и предприемчивост като мъжки, а те са валидни за всеки пол и всяка възраст. Жените са възприемани предимно като вятърничави и домакини, а това е нещо, с което не мога да се съглася. Радвам се, че през последните години разбиранията за това се променят.

Кои са стъпките за създаването на успешен бизнес в България?

Най-важно е да откриеш „твоето нещо“ и да го правиш с желание. Каквато и заплата да предлага корпоративният свят, не може да се сравни с лекотата и удовлетвореността, когато правиш нещо с желание. Работата в корпоративни структури аз лично наричам „модерното робство“. Собственият бизнес ти дава възможност да реализираш своите мечти, а не тези на някой друг.

От изключително желание е да открием своите таланти и да знаем как да ги превърнем в продукт – именно в това жените най-често срещат затруднение и имат нужда от подкрепа. Това, че си добър психолог не означава задължително, че трябва да отвориш кабинет – можеш да използваш този свой талант като допълнение към друго.

В бизнеса трябва да знаеш, че не трябва да се отказваш и не трябва да имаш план „Б“. Имаш само план „А“ и се бориш за целта си докрай. Трябва да си 100% сигурен и наистина до го направиш – това е моята формула.

Какво да очакваме от събитието на 8-и юни, което организирате с момичетата от вашата менторска програма - какви бизнеси ще бъдат представени и пред кого?

Събитието е първо по рода си в България и има за цел да се превърне в платформа за жени предприемачи, които търсят възможност за стартиране или развитие на бизнеса си чрез финансиране, партньорство, менторство или друг вид подкрепа. „Арена на дамския бизнес“ ще има четири панела, по време на които дамите ще представят по интересен и интерактивен начин различни теми, свързани с бизнеса.

Събитието е отворено за всички дами, които искат да научат повече за това как се прави бизнес или да получат бизнес възможности.

Ще има ли възможност за реализация на представените бизнес проекти?

На събитието ще присъстват различни хора и компании, които имат интерес да инвестират в бизнеси. „Арена на дамския бизнес“ има и жури, което ще определи най-добрите 3 представени проекта, като победителите ще получат съдействие и подкрепа за реализация на идеята си. Предвидени са специални b2b срещи, от които вярваме, че също ще има добър резултат.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР