Д-р Бранимир Кирилов: За нас гласуват пациентите

За перфектна усмивка

12 May 2021

Д-р Бранимир Кирилов, един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, притежава множество международни квалификационни курсове в областта на денталната имплантология при световни авторитети. Изнася доклади и лекции като участник в международни конгреси по дентална имплантология в САЩ и Европа. Автор е на редица статии и публикации в областта на имплантологията и естетичната стоматология. Името му се свързва с развитието на българската школа по дентална имплантология и пластика. За тенденциите в денталната медицина и как една дентална клиника се превръща в лидер в сектора, разказва лично той пред списание EVA.

Д-р Кирилов, трудно е да бъде поддържан успехът - как дентална клиника Medical Dent успява да е лидер на пазара вече повече от 16 години?

В основата на всичко стои визия за бъдещето, решителност и упорита работа. За мен денталната медицина е призвание. Вярвам, че за да си истински добър в това, което правиш, трябва да се учиш през целия си живот и този процес е в основата на добрата практика при всеки доказан специалист. Разбира се, признанието на професионалните организации е важно, но това на пациентите е истински определящо за нас. Отдавна не броя хилядите пациенти, които съм лекувал и които са гласували доверие на нашата клиника. Убеден съм, че всичко придобива истински смисъл и значение само тогава, когато работиш със сърцето си и смятам, че пациентите ни в Medical Dent усещат този пулс.

В клиниката работят тесни специалисти в различни области. Как сформирахте екипа?

През 2012 година въведохме този подход като организация на работата - разделихме лечението по специалности. В началото се налагаше да обяснявам защо е така, тъй като българският пациент беше свикнал зъболекарят му да прави всичко - да чисти зъбен камък, да прави пломби, да лекува зъбните канали, да му поставя имплант. В годините всички се убедихме в предимствата на тясната специализация, защото тя позволява на специалиста да навлезе в детайла на профила си и да постигне много по-висок професионализъм. Не е за подценяване и развитието на специфичните работни умения на ръката, защото зъболекарството е професия, която изисква да имаш “мека ръка”.

Как се печели доверието на пациентите и тяхната лоялност в конкурентен пазар като нашия, където има много дентални клиники?

Всяка година преглеждаме работните процеси и ги адаптираме към промените в технологиите и към хората - целта е да предложим качество без конкуренция на пациентите си. Важно е да отговаряш на времето, в което живееш и да актуализираш непрекъснато практиката си, защото нашият бранш е изключително динамичен, а иновациите са част от него. Те са с водещо значение, когато искаш да предложиш професионализъм от най-високо ниво. Мисията и визията за ролята ни в денталния сектор винаги е била и продължава да бъде една - създадохме Medical Dent, за да дадем достъп до качествено здравеопазване на хората, живеещи в България и по този начин да допринесем за по-доброто дентално здраве. Смятам, че през годините променихме модела, създадохме различно отношение към денталната култура и въведохме много нови методи и технологии, които изнесоха зъболечението в България на едно качествено различно ниво, конкурентно на това в много страни по света.

Как успявате да поддържате високото ниво на професионализъм?

Денталната медицина е една от най-взискателните и изтощителни професии. Денталният лекар среща десетки пациенти на ден, всеки с различни и уникални нужди. Той трябва да поддържа високо ниво на професионализъм във всеки един момент от работата си, да бъде напълно концентриран и прецизен през целия процес. Същевременно е важно да бъде и добър психолог, да разбира нуждите и желанията на своите пациенти, да овладява страховете им и да бъде съпричастен, отнасяйки се с цялата си емпатия към тях. В своята повече от 20-годишна практика от първостепенна важност за мен е било да осигуря на пациентите нужния комфорт, сигурност и индивидуално отношение. Това според мен е в основата на добрата връзка специалист - пациент, без която едно първокласно лечение е невъзможно.

Как денталният бизнес се адаптира по време на пандемия?

В нашата клиника и преди пандемията поддържахме много високи изисквания към стерилността и хигиената. Имаме служители, които се занимават единствено със стерилизацията на инструментите и екип от такива, които поддържат хигиената в клиниката. Още с появата на Ковид-19 прегледахме и адаптирахме работния ни процес към новата ситуация, така че да осигурим сигурност и защита за нашите пациенти от най-високо ниво.

Medical Dent е първата дентална клиника в България, която въвежда метода за медицинския сън при дентални манипулации. Защо избрахте този подход?

В Medical Dent имаме опит в работа под медицински сън от 2005 г. Oт тогава хиляди пациенти са се възползвали от възможността да се лекуват по този комфортен начин. Това е подход в зъболечението, който ни дава възможност да провеждаме доста сложни и отнемащи време лечения в едно посещение. За нас винаги на първо място е била сигурността на пациента. В годините с нашите опитни анестезиолози разработихме един много мек вариант на медицински сън, който не крие никакви рискове за здравето на пациентите ни. Натрупахме дългогодишен опит в работата под седация и в момента го прилагаме много успешно, включително и при най-малките ни пациенти.

За колко време можем да се сдобием с желаната усмивка?

Продължителността на изграждането на перфектната усмивка е строго индивидуална и зависи от стъпките, които са необходими за постигането й, от сложността на случая и нужните корекции, дали те са само на зъбите или и на венците. Но ако трябва да обобщим - от 7 дни до 4-5 месеца, ако има включена и хирургична намеса за оформяне на венечната рамка. В Medical Dent клиничният опит и най-съвременна апаратура спомагат това да се случи за най-краткото възможно време. Често имаме пациенти, които не живеят в България и за тях е важно да организираме процеса в най-кратки срокове, така че сме свикнали да работим изключително организирано и динамично. Отскоро предлагаме и услуга за заети хора с натоварен график - можем да осигурим индивидуален екип и кабинет за работа само с един пациент, така че за максимално кратко време да извършим дори и най-сложната промяна във вашата усмивка. Това е премиум услуга, която създадохме на база търсенето - много пациенти идват при нас с желанието да променят усмивката си, но с едно водещо условие: това да стане за възможно най-краткия период от време. И ние им предлагаме решение.

Как успявате да гарантирате висок стандарт на лечение?

Той се гарантира на първо място от качествата на лекарите в Medical Dent. Изискваме и осигуряваме най-високия стандарт на медицинско обслужване. Имаме изцяло дигитален протокол на работа, който ни дава възможност да покажем на всеки пациент как ще изглежда усмивката му, преди да започнем да го лекуваме. Благодарение на дигиталните технологии, които сме въвели от много години, предлагаме имплантиране при гарантирана сигурност и успех за пациентите ни. Разбира се, не на последно място аз гарантирам за качеството на всяко едно извършено лечение при нас, проследявайки процеса от началото до крайния резултат.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР