Ще получи ли Камила Паркър-Боулс титлата „кралица“?

Какво ще стане, когато принц Чарлз стане крал?

eva.bg 03 May 2021

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II е 69 години на трона, с което се превърна в най-дълго управлявалия монарх в света. Затова е трудно да си представим момента, в който някой ще заеме нейното място.

Въпреки това, след смъртта на принц Филип, съпругът на Елизабет II, започна да се говори за промените в монархията. Първи в дългата линия за наследяване на трона, е принц Чарлз, най-големият син на Елизабет и Филип. След развода му с принцеса Даяна, а после и последвалата й трагична смърт, Чарлз се ожени повторно за Камила Паркър-Боулс. След сватбата Камила получи титлата „херцогиня на Корнуол“. Но втората съпруга на Чарлз едва ли ще бъде коронована за кралица, какъвто е бил първоначалният план за принцеса Даяна.

Синът на Камила, Том Паркър-Боулс, даде интервю пред The Times миналата седмица, в което сподели следното: „Все още не е решено каква ще бъде позицията на майка ми, когато Чарлз се възкачи на трона. А това е един от най-често задаваните въпроси.“

Въпросите за титлата на Камила започнаха веднага след обявяването на годежа й с Чарлз през 2005 г. Според статия в The Guardianот същата година, Бъкингамският дворец заявява, че Камила, херцогиня на Корнуол, ще стане „принцеса-консорт“, а не „кралица“, когато Чарлз стане крал. Като консорт, ролята й ще означава само „жената на управляващия крал“, като Камила ще бъде разделена от социалния ранг и статут на съпруга си. Според други кралски експерти, когато Чарлз стане крал, той може и да успее да даде на Камила по-висок ранг и според традицията тя да бъде коронясана в отделна церемония, даваща й ролята на „съпругата на краля“.

Предстои да видим развоя на събитията. След смъртта на Филип, линията за наследяването на трона не се е променила. След Елизабет II наред е принц Чарлз, а след него е големият му син, принц Уилям.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР