Зелена шакшука

Пролет e! Време е да рестартираме добрите навици, да заложим на повече прясна и свежа храна

Диана Шингарова 25 April 2021

Снимка: Диана Шингарова

Всички обичат шакшука. Опитайте богатата комбинация от листни зеленчуци, пресни билки и яйца. Перфектна рецепта за промяна на навиците ни за здравословна храна.

Необходими продукти: 1 с.л. зехтин или масло, 1 голяма глава лук, ситно нарязана, 3 скилидки чесън, ситно нарязани, 1 ч.л. несмлян кимион, 6 чаши измит и нарязан спанак (може да използвате и микс от спанак, кейл, манголд, тиквичка,  брюкселско зеле и дори ядки), 1/2 чаша нарязан магданоз, 1/2 чаша нарязан копър (или други свежи подправки като риган, босилек, кориандър), сок от 1/2 лимон, 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер, 5-6 яйца (зависи от размера на тигана). С какво да доовкусим: едро смлян червен пипер за още топлина, кисело мляко, фета или козе сирене, поръсено отгоре.

Начин на приготвяне: В голям тиган загрейте зехтина или маслото на умерен огън. Добавете лука и задушете до полупрозрачност (около 3 минути). Добавете чесъна и кимиона и гответе още минута. Добавете спанака, магданоза и копъра.

Изстискайте лимон върху зелените съставки и овкусете със сол и черен пипер. В началото ще изглежда доста обемно, но след като се задуши, ще намалее с много. Намалете огъня и направете 5-6 кладенчета за яйца. Сложете яйцата директно в тигана. Ако покриете с капак, ще получите ефект на поширани или забулени яйца. Ако ги оставите да се готвят без капак, ще получите ефект като на снимката. Яйцата гответе около 8-12 минути в зависимост от това колко рохки ги харесвате. Моите са сготвени 8 минути и без капак. За финал поръсете с лют пипер, добавете кисело мляко или сирене. Поднесете веднага.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР