Стела - своенравната звезда на семейство Макартни

Появява се на бял свят с риск за собствения си живот и този на прочутата си майка Линда, продължава традицията на силните жени в семейството, които променят света стъпка след стъпка, а в настоящия труден момент вдъхновява хората, модната индустрия и приятелите си да бъдат по-добри и съпричастни един към друг

Краси Генова 04 May 2021

Снимка: getty images/guliver

Eсента на 1971-ва е специална в живота на бившия бийтълс Пол Макартни и съпругата му, американската фотографка Линда. На 13 септември на бял свят се появява втората им дъщеря Стела. Лондонската болница King’s College Hospital е имала в историята си много драматични случаи, които завършват с щастлив край, и раждането на Стела Макартни е един от тях. Никой не подозира, че безпроблемната бременност на Линда ще изненада неприятно на финала докторския екип и тръпнещия в очакване баща.

В документалния филм Wingspan, продуциран от първородната му дъщеря Мери, Пол си спомня за драматичните събития покрай раждането на Стела. „Когато Линда се готвеше заедно с медицинския екип да доведе Стела на бял свят, се появиха сериозни усложнения (плацента превия, състояние на предлежаща плацента, б.а.). Лекарите не очакваха това и настана истинска суматоха.

Наложи се да преминат към спешно цезарово сечение, благодарение на което Стела успя да поеме своята първа и най-важна глътка въздух. Останаха в болница, за да се възстановят напълно, а аз бях онемял от ужас, че мога да загубя и двете. Започнах да си мисля какви ли не неща и да ми се привиждат ангели навсякъде. Тогава ми хрумна да създам група, която да нарека Wings („Криле“). Ето така на бял свят освен Стела се появи и новата ми група Wings. Слава богу, за разлика от групата, Стела все още я има!“

Прочутите родители, които избират да отгледат децата си в семейната ферма, далеч от суетата и вечно дебнещите ги папараци, кръщават втората си дъщеря на двете баби по майчина линия. Жените в рода на Линда Макартни се славят като нежни, но непреклонни защитници на семейството и ценностите си – традиция, която продължава и малката Стела. Тя израства като артистично, упорито и пълно с воля да постига желанията си дете. Има силна връзка с родителите си, обожава да играе в калта на двора, обградена от кокошки, и да язди кон. С по-голямата си сестра Мери и по-малкото си братче Джеймс позират често пред обектива на майка си Линда, която е и основната причина двете сестри да започнат да се занимават с изкуство.

Докато Мери помага на майка си по време на снимки, като сменя лентата и обектива – страст, която по-късно ще развие в професия, Стела е малката бунтарка, която рисува по всички стени в дома им, а много често украсява и лицето на малкия Джеймс. Вдъхновени от художническите й заложби, Пол и Линда я окуражават да кандидатства в прочутия колеж Central Saint Martins. За да избегне всяка асоциация с известните си родители, в документите за кандидатстване Стела се подписва като Стела Мартин. Въпреки че в началното училище в Ийст Съсекс се прославя като бурно дете с опърничав характер, което често създава проблеми както на учителите, така и на съучениците си, в модната академия тя претърпява истинска трансформация. Работи до късно, изпипва детайлите в скиците и работните си проби, прекарва часове в библиотеката на колежа, сякаш се готви за големия си удар. И той не закъснява. В годината на дипломирането си – 1995-а, представя колекция, която изненадва учителите й, но онова, което прави големия уау ефект, е комбинацията от дръзка линия и качването на подиума на някои от най-близките й приятелки. А те са топмоделите Кейт Мос, Наоми Кембъл и Ясмин ле Бон (съпругата на вокалиста на групата „Дюран дюран“ Саймън ле Бон).

Божествените създания излизат на сцената на фона на песента Stella May Day, която Пол Макартни пише специално за случая. И до днес се носят легенди за аплодисментите и възторга, с които публиката приема спектакъла на Стела Макартни, и за голямата радост на семейството, на първия й шеф – модния дизайнер Кристиан Лакроа (при когото започва работа като стажант, когато е едва 16-годишна) и на довереника й, един от най-прочутите шивачи в Лондон – Едуард Секстън, който шие дрехите на баща й. Всички са наясно, че след такова представяне офертите за работа към нея ще са многобройни. Предсказанията се сбъдват.

Получава шеметно предложение, което върви със заплата, за която може само да сънува, от модната компания Chloe. Основана през 1952-ра във Франция от Габи Агион, Chloe е всичко онова, в което вярва Стела Макартни като дизайнер – мода за еманципирани, силни жени, които осъзнават дарбата си да променят света около себе си. Компанията се управлява от създателката си с особен финес и перфекционизъм и свидетелство за това са поканените дизайнери, които утвърждават имиджа и позицията на бранда на модния пазар. През 1966-а към артистичността на марката прибавя своята екстравагантност Карл Лагерфелд, а през 1997-а щафетата поема най-младият дизайнер в историята на Chloe – Стела Макартни.

Коментарът на Лагерфелд, прочут с остроумните си пиперливи оценки, е: „Мисля си, че Chloe направиха добър избор. Те имаха нужда от прочуто име и се довериха на Макартни, само че модата не е музика. Да се надяваме, че тя е толкова талантлива, колкото е баща й!“. Преживяла постоянните сравнения с прочутите си родители, дръзка и уверена в себе си въпреки крехката си възраст, Стела предизвиква революция на подиума. Представя колекция, която е отражение на самата нея – секси, романтична, закачлива. Модната критика е във възторг и обявява, че се е родила нова звезда. Стела се осмелява да отиде още по-далеч с пролетно-лятната колекция за 2001-ва с провокативния слоган на един от тишъртите: „Дръж банана си далеч от моите пъпеши“. С това предизвикателство тя си взема сбогом с Chloe, където оставя дясната си ръка – Фийби Фило, и започва работа върху нова колекция, с която обявява старта на собствена марка като част от портфолиото на Gucci Group.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР