Малдивите - да вечеряш в рая

„Изолацията никога не е изглеждала толкова привлекателно“ – това е девизът, с който островната държава отвори врати за туристи още през лятото на миналата година. Клишета като „раят на земята“ и „няма такова място“ днес звучат още по-убедително

Любомир Василев 19 April 2021

Наред с добре познатите стари правила от типа „без новини и само по джапанки“, спокойно можем да прибавим „без маска и дистанция“. Изолираните по своята същност курорти водят до бързото възстановяване на местния туризъм. Според „Форбс“ търсенето на усамотени места превръща Малдивите в най-желаната дестинация за 2021 г.

Малдивите са отворени и остава единствено да намериш точното място, за да потеглиш. Изборът на правилния остров винаги е от значение за добрите спомени. Така че освен цената, за мен винаги е било важно колко и какви са ресторантите в курорта. На малък остров разнообразието в храненето е изключително важно, за да не се почувстваш като в столовата на някоя почивна станция.

От подводни ресторанти до гурме ястия, приготвени специално за теб под светлината на запалени факли и под загадъчните звуци на малдивския барабан, списъкът с възможности може да бъде дълъг. Повечето ресторанти изграждат репутацията си, разчитайки на кулинарните умения на готвачите. Но ресторант Ithaa в луксозния курорт Conrad Maldives Rangali печели и с уникалното си местоположение под водата. Тук гостите вечерят, любувайки се на живи коралови рифове, рибни ята, дори акули, които се плъзгат над тях.

Sip Sip е разположен в луксозния Six Senses Laamu. Той има постоянно променящо се меню, съставено от ястия, резултат от сътрудничеството между готвачите и градинарите, които поддържат на острова градина от над 40 вида органични билки и зеленчуци. Използвайки само пресни съставки, кулинарният екип създава различни менюта всеки ден. Любимите ми ястия там са салатата с козе сирене с компот от манго и чери домати, както и хрупкавият тайландски рибен тарт върху салата от фъстъци и зелено манго.

Ресторант Muraka се намира в края на кея и е със стъклен под, витрина над морето отдолу. С рустикалната си семпла архитектура той предлага възможно най-релаксиращата атмосфера, без да липсва доза лукс, разбира се. Ястията са представени като произведения на изкуството, приятни както за очите, така и за небцето. Можем да поръчаме т.нар. „Малдивски опит“ – 4-степенно декадентско меню, базирано на автентичната местна кухня.
One&Only Reethi Ra на Малдивите определено е един от любимите ми курорти. Тук без колебание предлагам три ресторанта, които могат да бъдат адекватни във всеки световен мегаполис.

Reethi, кръстен на острова, е с прекрасна гледка към океана и към отворената кухня, позволявайки да се насладите на шоуто на известните готвачи. Кухнята е комбинация от тихоокеански и средиземноморски вкусове, а през седмицата са специалните тематични вечери, когато се представят най-популярните ястия на ресторанта. Tapasace е другият добър ресторант. Той е с модерна японско-перуанска концепция в менюто и е разположен в красиви водни павилиони над океана. Определено това е един от най-добрите азиатски ресторанти на Малдивите. Изберете суши или сашими от току-що уловената риба и се забавлявайте с виртуозните изпълнения на тепаняки скарата на майстор-готвачите. Botanica е третият уникален ресторант в курорта. Намиращ се в специално създадената ботаническа градина на острова, вечерята под звездите тук е абсолютно незабравима.

Следващ концепцията „от фермата до вилицата“, ресторантът поставя акцент върху естествените съставки, като голяма част от менюто ползва заобикалящата го градина, изобилстваща от пресни зеленчуци и ароматни билки.
Ако изберете Soneva Fushi, спокойно може да сте съседи по вила на Мадона или Пол Маккартни. Не е изненада, че в луксозния курорт ресторантите са най-добрите на Малдивите.

Препоръчвам So Hands On – осемместен ресторант, или по-скоро частна трапезария с „Мишлен“ звезда, разработен в партньорство с трима японски готвачи. Тук можете да ядете суши, както бихте го направили в Токио. Както подсказва наименованието, в Shades of Green фокусът е върху растителната кухня и вечерящите започват дегустационното си меню с обиколка из градините на острова, където закуските са скрити сред листата.

Спокойно можем да кажем, че ако има рай, той със сигурност прилича на Малдивите. Сега за нас това е раят, в който можем да отидем, дори и да не сме били съвсем праведни. Малдивите имат нужда от нас и ние ще бъдем там, защото се нуждаем от тях два пъти повече.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР