Великобритания и светът се сбогуват с принц Филип

На погребението на своя дядо принц Уилям и принц Хари се срещат за първи път след скандалното интервю, което Хари и съпругата му Меган Маркъл дадоха на Опра Уинфри.

eva.bg 17 April 2021

При стриктно спазване на всички противоепидемични мерки Великобритания изпрати в последния му път принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II. Само 30 от най-близките роднини на принца са допуснати да присъстват на траурната церемония в катедралата Сейнт Джордж.

До катедралата ковчегът на принца бе следван от строго и точно регламентирана траурна процесия – непосредствено след него вървяха престолонаследникът принц Чарлс и сестра му принцеса Ан, след тях -  по-младите от децата на кралицата и принц Филип - принц Андрю и принц Едуард. След тях – принц Уилям и принц Хари, а между тях – Питър Филипс, син на принцеса Ан.

Според информацията, достигнала до медиите, принц Хари е пристигнал от САЩ преди пет дни, които е прекарал в изолация, заради задължителната карантина. Това е първата му публична поява като част от семейството след скандалното интервю, което той и съпругата му Меган Маркъл дадоха пред Опра Уинфри, както и първата среща на двамата братя от една година насам. Припомняме, че Меган Маркъл не присъства на погребението, тъй като е бременна с второто си дете и лекарите са й забранили да пътува.

Медиите на Острова специално отбелязаха, че херцогинята на Кеймбридж и съпруга на принц Уилям Катрин Мидълтън носи огърлицата от диаманти и перли, която навремето кралицата подарява на принцеса Даяна.

 

За първи път на погребение от толкова висок ранг мъжете от кралската фамилия носят цивилни костюми, а не военни униформи. Предполага се, че причината за това решение е да не се чувства изолиран принц Хари, на когото, след като се оттегли от кралските си задължения и привилегии, не е разрешено никога повече да носи кралската военна униформа.

 

Принц Филип си отиде на 99-годишна възраст, два месеца преди да навърши 100, а двамата с кралица Елизабет са женени от 73 години. Той е роден в Гърция. По време на Втората световна война се сражава за Великобритания като част от военноморските сили. Елизабет Втора се влюбва в него, когато той е на 18 години, а тя едва на 13. Сключват брак на 20 ноември 1947.

Известен факт е, че Симеон Сакскобурготски е четвърти братовчед на майката на принц Филип.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР