Харви Уайнстийн обжалва присъдата си

eva.bg 06 April 2021

Снимка: getty images

Миналата пролет Харви Уайнстийн получи присъдата от 23 години затвор за сексуални посегателства: 20 години от присъдата са за сексуалнен тормоз над асистентката Мими Хейли през 2006 година, а три за Джесика Ман през 2013 година.

Оттогава случаят с влиятелния холивудски продуцент, който се превърна в символ на #MeToo движението, се позабрави, на фона на пандемията и другите световни събития, свързани с нея. Всичко изглеждаше приключено, след като стана ясно, че Харви ще прекара остатъка от живота си в затвора.

Сега обаче Уайнстийн реши да обжалва 23-годишната си присъда. В своето заявление пред съда, продуцентът твърди, че на първа инстанция не е получил безпристрастно жури.

Според информацията, адвокатите на Харви са открили седем основания за оспорване на присъдата. Те заявяват, че няколко жени, които са свидетелствали на процеса, са го направили без подкрепата на конкретни доказателства, както и след изтичането на давността на фактите. Също така, според тях сред членовете на съдебното жури е имало автор на книга за сексуален тормоз над млади жени от по-възрастни мъже, което противоречи на условието за безпристрастност.

Припомняме, че близо 90 жени разкриха, че са станали жертви на Уайнстийн, но едва шест от тях свидетелстваха на процеса.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР