Как да управляваме личните си финанси

Попитахме Стойне Василев - независим личен финансов консултант, инвеститор и създател на ЅmаrtМоnеу.bg

Елка Влаховска 05 April 2021

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и създател на ЅmаrtМоnеу.bg, чиято мисия е да помага на хората в България да управляват по-добре парите си и да повишават финансовата си грамотност.

Стойне е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на личните финансови консултанти, както и автор на най-продаваната бизнес книга за 2018 и 2019 година „Умни пари“. Има над 17-годишен професионален опит в български и международни финансови компании. Той е създател на първата у нас Академия по лични финанси и инвестиране, както и съосновател на InvestPRO – цялостна онлайн програма за управление на пари и инвестиране.

Г-н Василев, ако в момента имаме заделени пари, в каква валута е подходящо да ги държим?

Този въпрос си задават много българи. Отговорът му зависи най-вече от това кога ще ни трябват парите, за какво искаме да ги използваме, както и от тяхното количество. Ако голяма част от тези заделени средства ще ни трябват в рамките на година, добрият вариант е да си останат в лева. В случай че искаме да ги използваме за покупка на имот или нещо, което се продава в друга валута (евро например), тогава е подходящо да съхраняваме парите си в съответната валута.

Най-масовият случай е, когато имаме заделени повече средства за по-дългосрочни цели като осигуряване на нашите старини, образование на децата ни или просто спестявания, които да ни дадат нужното спокойствие и сигурност за бъдещето. Ако попадаме в тази категория и разполагаме със средства до 50 хиляди лева, аз бих си ги оставил в лева. За суми над посочената бих държал остатъка от нея в някаква по-стабилна валута като евро до присъединяването ни към Еврозоната (прогнозите това да стане до 2024 година ми се струват прекалено оптимистични). Въпреки че в момента рискът от промяна на фиксирания валутен курс не е много висок, бих се застраховал, ако разполагам с по-голяма сума.

Подходящ ли е сега моментът да се освободим от кешовите пари, като ги инвестираме в стоки?

Когато говорим за налични пари, обикновено имаме предвид тези, които стоят на депозит или в обикновена разплащателна сметка в банка. За съжаление, лихвите по тях са почти нулеви и те не ни носят допълнителна доходност, а като прибавим и немалките такси и комисиони за обслужване на сметките, ние реално губим от нашите спестявания. Друго явление, с което трябва да се съобразяваме, е инфлацията, т.е. увеличаването на цените на стоките и услугите, което води до обезценка на нашите спестявания. Въпреки че през 2020 година тя беше много ниска, очаква се през тази и следващите години да наблюдаваме ръст на инфлацията. В периоди на по-висока инфлация (или когато има очаквания за такава) добър вариант е да не държим парите си в банка при ниски лихви по депозитите, а да ги инвестираме в по-доходни активи. По този начин ще защитим средствата си от обезценяване.

Говори се, че биткойнът в момента е във възход. Да инвестираме ли в биткойни?

Преди да вложим и един лев в някакъв актив, е добре да разберем как работи той, какви са рисковете, как се определя цената му и да изберем подходяща стратегия. В противен случай инвестицията ни ще е по-скоро хазарт, при който разчитаме основно на случайността и късмета. Аз не бих го направил. Тъй като в момента биткойнът се използва предимно за спекулативни цели (да купиш евтино и да продадеш скъпо), а не за разплащания, неговата цена е доста променлива и има периоди на силен растеж (както е в момента), които се следват от такива с рязък спад. Моят съвет към всички, които искат да инвестират в криптовалути, е да съберат достатъчно информация и да вложат малка част от своите спестявания в тях (поне в началото).

Твърди се, че във времена на криза е най-добре да инвестираме в злато или в сребро. Какво е мнението ви по въпроса?

Това е точно така и двата метала се представиха много добре през миналата година, когато кризата се отрази на фондовите борси по света. В момента златото и среброто са на много високи нива, като не е ясно накъде ще тръгнат цените им. Ако икономическата криза се задълбочи, те имат потенциал за нов растеж. В случай че създаването на ваксината и намаляването на броя на заразените с Ковид-19 хора доведат до възстановяване на повечето сектори, цените на благородните метали ще се задържат на сегашните нива или ще има спад. Ако искаме да направим дългосрочна инвестиция (над 10–15 години), благородните метали винаги са добър избор, който ще запази парите ни от обезценяване. Най-лесният вариант е да си купим инвестиционно злато или сребро във вид на кюлчета (има и по 1 грам) или на монети.

Как се движи в момента доходността от отдаването под наем на недвижими имоти – както за жилищни нужди, така и за офиси?

Когато говорим за инвестиции, имотите са едни от най-познатите ни активи. Почти всеки от нас е купувал, продавал или наемал жилище. Много малка част от българите обаче са отдавали недвижим имот под наем и си мислят, че това е много лесно и доходно занимание. На практика не е точно така. В момента има спад в равнищата на наемите, като при бизнес имотите той е много по-голям, отколкото при жилищните. Причината е, че много хора вече работят от къщи и немалка част от офисите са почти празни. При жилищните имоти също се забелязва по-голям процент свободни площи в сравнение с предишните години. Всичко това води до намаляване на доходността от отдаването на имоти под наем. В момента тя е средно между 4 и 4,5% (чиста доходност при жилищните имоти) в големите градове у нас, която може да се намали още, ако наемите продължават да падат и да има повече свободни месеци между отделните наематели.

В какъв етап се намираме – да купуваме ли инвестиционни имоти, или да се „отърваваме“ от закупените преди?

Към настоящия момент покупката на инвестиционен имот с цел дългосрочно отдаване под наем е рисково начинание. Причината е, че цените продължават да растат (макар и с по-бавни темпове в сравнение с предишните години), а от друга страна, наемите намаляват (това се очертава като по-дълготрайна тенденция). Независимо дали притежаваме, или искаме да придобием инвестиционен имот, аз бих изчакал няколко месеца, преди да взема решение как да процедирам. Причината е, че през 2021 година ще се разбере каква част от разсрочените заради пандемията кредити ще продължат да се връщат, колко от кредитополучателите ще имат проблеми и дали банките ще продължат да кредитират закупуването на жилища при същите условия и темпове.

Ако държите пари в банков влог и решите да ги „раздвижите“ по друг начин, как бихте разпределили „портфейла“?

Това е важно и отговорно решение, което всеки човек трябва да вземе сам за своите лични финанси и инвестиции. Бих посъветвал хората с банкови депозити, които искат да получават по-висока доходност, да започнат да инвестират с малка сума в други активи (между 5 и 10% от спестяванията). Най-достъпните инструменти са дяловете от взаимни фондове, които са достатъчно ликвидни и може да ги купим и продадем сравнително бързо. Друг вариант са борсово търгуваните фондове (ETF), които инвестират в индекси като S&P500, Nasdaq100 и други. Разбира се, недвижимите имоти винаги са опция, но те също изискват определено ниво на познание и не може да подходим с лека ръка към такава покупка за десетки (или стотици) хиляди евро.

Кой е най-рисковият ход, който можем да направим в момента с оглед на бъдещи доходи?

По-високият риск винаги е свързан с по-висока очаквана (но не гарантирана) доходност. За да получим по-големи печалби, трябва да подходим и малко по-рисково. Това не означава да вложим парите си в първото нещо, за което чуем, че има голям потенциал или в момента бележи ръст. Преди да инвестираме в нещо, е добре да съберем колкото се може повече информация за него. Ако не разбираме какво представлява даден актив или как работи той, по-добре да се насочим към нещо друго. В случай че решим някаква част от нашите спестявания да са в по-рискови активи, добри възможности за печалба дават акциите на компании за онлайн търговия, производство на електрически автомобили, зелена енергия и други. Криптовалутите също имат потенциал, ако знаем какво правим.

Какво не бива да правим с парите си в момента?

Да взимаме прибързани решения и да правим необмислени покупки и инвестиции. Живеем в доста динамични времена, в които има много фактори, които могат да повлияят на нашите лични финанси и инвестиции.

Как можем да повишим финансовата си култура?  

Както всяка нова сфера, в която искаме да станем добри, започваме от основите. За да повишим финансовата си грамотност, е добре да знаем какви разходи имаме и как да ги оптимизираме, да започнем да спестяваме, да създадем авариен фонд, да защитим себе си и имуществото си и други базови неща. За подобряване на инвестиционната ни култура може да научим основните принципи в икономиката, какво представляват акциите на компаниите, как работят фондовите борси и други.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР