Дубай без социална дистанция

Любомир Василев 08 April 2021

В дни като сегашните, в търсене на спасение от студена и затворена Европа, бившето рибарско селце в Персийския залив, трансформирано в един от най-креативните и космополитни градове в света, се оказва истински оазис на нормалността и дава надежда, че скоро всичко ще бъде постарому.

Почти сюрреалистично е усещането, че само след няколкочасов полет, скъсявайки социалната дистанция още с кацането, попадаш в град с научнофантастичен сюжет, където на фона на футуристичната архитектура хора от всички краища на земята са се събрали да празнуват.

Не помня друг случай, в който да съм се радвал толкова на препълнените ресторанти и барове, дори и когато не мога да си намеря място в тях.

През последните десет години кулинарният пейзаж се е променил изцяло. Дубай не просто е място за хранене. Той е една от световните столици на храната, където местни готвачи и носители на звезди „Мишлен“ от цял свят издигат гастрономията до нови нива. Хранителната сцена се развива от вериги за бързо хранене до ексклузивни световни брандове.

Напук на сухите пустинни условия местното земеделие също се развива бързо, инвестирайки в модерни вертикални хидропонни ферми и помагайки за устойчивостта на бизнеса със заведения, които в последните години достигат впечатляващата цифра 30 000 и са гръбнакът на местната икономика.

Разположен на кръстопътя между Изток и Запад, Дубай се гордее с мултикултурното си настояще и с население, съставено от над 200 националности. Представете си кулинарното разнообразие тук. Търговията с подправки датира от векове, но през последните десетилетия избралите да се заселят на това място споделят уникалността на своите кухни. Така Дубай се превръща в един от най-интересните градове в света, възприемайки не само последните кулинарни тенденции, но и празнувайки наследството си от вкусове.

В средата на януари посетих някои от най-добрите ресторанти с различни концепции, впечатляващ дизайн и изключително преживяване по отношение на храната. Неслучайно започвам с гръцкия ресторант от висок клас Gaia – не само защото храната и атмосферата наистина ме впечатлиха и, честно казано, толкова добре приготвена риба не съм ял дори в Гърция, а защото експанзията на гръцки ресторанти в Дубай е осезателна и това е кулинарният тренд в момента. В Gaia се залага на основните елементи от гръцката кухня – комбинацията от топло гостоприемство и вкусна храна. Десертът от цедено кисело мляко с мед и орехи е задължителният завършек на вечерта.

Nammos е друга гръцка легенда, обираща овациите. От белите пясъци на плажа Псару в Миконос Nammos пренася безкрайното забавление и безкомпромисен лукс в златните дюни на Близкия изток. Избира най-привилегированата локация на плажа на хотел Four Seasons, Джумейра, в съседство с другите световни брандове Coya и Nusr-et. Смея да твърдя, че в момента това е мястото с най-добра вибрация в града.

Amazonico e разположен в сърцето на Дубай и е първият ресторант от веригата, отворен извън Испания. Той се вдъхновява от културното разнообразие и гастрономичното наследство на региона на Амазонка. Потапяш се в среда от тропически гори, буйна зеленина и естествени материали – декор, проектиран от известния интериорен дизайнер Лазаро Роза-Виолан.

La Petite Maison е класиката в Дубай. Този френски ресторант, повлиян от средиземноморската кухня, очарова с големите прозорци, високите тавани и големия си кулинарен капацитет. Това е място пълно с енергия, пазещо донякъде конспиративно усещане. Със сигурност в Дубай няма друго като него.

The Meet Co. може да се открие на две емблематични локации, създаващи на посетителите усещането за театър с гледките към Бурдж ал-Араб и Бурдж Халифа. Прецизният избор на най-доб-рите стекове от цял свят и уникалният процес на стареенето им, съчетани с африканското наследство, иновативния дизайн и впечатляващия декор, поддържат лоялни последователи.

Tasca e разположен на шестия етаж на хотел „Мандарин Ориентал“ в Джумейра и е вълнуващ нов ресторант, създаден от кулинарния гений Жозе Авилеш, носител на две звезди „Мишлен“. Тук сервират португалски ястия със съвременен вкус и най-голямата селекция на португалски вина в Дубай.

Неотдавна откритият Clap е разположен на покрива на DIFC (Международния финансов център в Дубай). Съчетавайки автентичност и иновации, ресторантът създава сетивно японско изживяване с три вълшебни пространства – трапезария, тераса и външен бар. В менюто можете да откриете специалното „Омасаке“ преживяване, което означава „оставете на нас да се погрижим за вашата вечеря“. Спокойно можем да кажем, че това е „горещото“ място в Дубай в момента.

Тук трябва да благодаря за организацията на този хедонистичен тур на моята приятелка Ива, която стои зад концепциите и управлението на повече от 14 от най-добрите ресторанти в Дубай, а също така е виновница и за двете кила в повече, с които се завърнах в София.

Обещавам си да посетя Дубай отново в най-скоро време, не само заради добрата храна, а като лекарство за нормалност, от което всеки има нужда в едно болно време.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Gaia
Nammos
Amazonico
La Petite Maison
The Meet Co.
Tasca
Clap
Zuma
Alici

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР