Торта с домашни блатове

По рецепта на шеф Светлана Иванова и „Тефтерът на баба“

Светлана Илиева 21 March 2021

Снимка: Илиан Илиев

Шеф Светлана Илиева вероятно познавате от малкия екран. Тя не само участва в първия сезон на Hell’s Kitchen Bulgaria, но  завърши и на престижното трето място. В момента Светлана работи в предаването „На кафе“ на Нова телевизия и е помощник главен готвач в ресторант Constantinoff RestoBar. Представяме ви една от рецептите й в „Тефтерът на баба“, издаден от ИК „Хермес“.

Необходими продукти за 2 блата с диаметър 25 см: 300 г кисело мляко, 400 г захар, 400 г брашно, 10 г сода за хляб, 1 бр. ванилия, 50 мл олио, 2 яйца

Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Добавят се киселото мляко, содата, олиото, ванилията и накрая постепенно – брашното, което се бърка до хомогенна смес. Изсипва се във висока тава, покрита с хартия за печене, и се пече в загрята на 180 градуса фурна 20 минути. След това с дървено шишче се проверява дали е готов блатът. Ако шишчето излиза сухо – блатът е готов, ако не – намалява се фурната на 150 градуса и се пече до готовност. Блатът се разрязва на две части.

Необходими продукти за крема: 1 л прясно мляко, 250 г захар, 3 яйца, 120 г брашно, 3 бр. ванилия

700 мл от млякото се загрява. В купа се разбиват яйцата със захарта, ванилията, брашното и останалите 300 мл мляко. Тази смес се сипва на тънка струя в затопленото мляко, като се бърка непрекъснато на слаб огън до сгъстяване. Оставя се леко да се охлади и след това се мажат блатовете.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР