Да спасим косата от пролетната авитаминоза

eva.bg 16 March 2021

Снимка: Instagram/parisianamour

Пролетта е красив сезон, но дефицитът на витамини е често срещан проблем в този период. Тялото ни прекарало месеци без пресни зеленчуци и плодове, тъй като през есента и зимата те се откриват много по-трудно, а липсата на слънце също оказва силно влияние.

В резултат на всичко това, не само настроението ни не е особено добро, а и външният ни вид търпи поражения. Появяват се тъмни кръгове под очите, ноктите ни стават по-крехки и чупливи. Но най-фрустриращ от всички проблеми като че ли е сезонният косопад.

Разбира се, ако косата ви започне да пада драстично, е редно да потърсите лекарско мнение. Но ако усещате постоянна умора, настивате лесно и имунната ви система е отслабена, то най-вероятно страдате от пролетна авитаминоза, която е и причината вашата грива да не е в най-добрия си вид.

Не е препоръчително сами да си изписвате хранителни добавки. Нека лекар прецени дали се нуждаете от тях. А междувременно, вие можете да подсилите тялото си по естествен начин, с правилното меню.

От ключово значение е да наблегнете на различни видове ядки през пролетния сезон. Те са богати на много полезни витамини. Ако се чудите на кои точно да заложите, няма да сбъркате с бадемите – те са пълни с магнезий, който ще облагодетелства косата и ноктите ви. Освен това, много експерти твърдят, че именно магнезият в бадемите има антистресов ефект върху нас, което също помага за спирането на косопада. Както знаете, стресът е една от основните причини за падането на косата.

През пролетния сезон можете да откриете хубави портокали. Те не само могат да подсилят имунитета ви, но и да помогнат за състоянието на косата. Това е така, заради съдържанието на желязо в този плод. Желязото се препоръчва горещо при косопад, защото укрепва фоликулите.

Струва си да включите и спанака в менюто си. Той помага за детоксикацията на организма, съдържа фолиева киселина и важни витамини от група B.

Не на последно място, за да подобрите състоянието на косата си, трябва да обърнете внимание и на начина си на живот. Лягайте си навреме, спортувайте редовно и не забравяйте да излизате и да се разхождате. Всичко това намалява стреса, ще се чувствате по-енергични и щастливи, а това без съмнение ще бъде благоприятно за косата ви. Неслучайно казват, че състоянието на косата свидетелства акуратно за здравето ни!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР