Dolce & Gabbana съдят Инстаграм акаунт за 3 млн. евро

eva.bg 05 March 2021

Снимка: Getty Images

Инстаграм акаунтът Diet Prada е стартирал не един скандал. Журналистите, които го поддържат, следят изкъсо събитията в модния свят и изобличават нередностите там. Например, те редовно поставят въпроси, като това защо в кампанията на някоя голяма модна къща няма расово разнообразие, защо Saint Laurent работят само с много слаби модели и т.н.

Сега модна къща Dolce & Gabbana заведе дело за клевета срещу акаунта, искайки 3 млн. евро обезщетение. Причината за това са критичните постове на Diet Prada към марката и кампанията им от 2018 г. #DGLovesChina.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

Тези постове причиниха редица загуби на Доменико Долче и Стефано Габана. Една от тях бе на ценните им посланици, като Ким Кардашиян, Кейти Пери, Карди Би.

Постовете обвиняват кампанията на Dolce & Gabbana в расизъм. В нея бяха използвани китайски модели, разиграващи сцени, които са стереотипни за китайската нация и азиатските страни като цяло. След като скандалът се развихри с пълна сила, шоуто на модната къща в Шанхай трябваше да бъде отменено, а големи китайски интернет платформи отказаха да си сътрудничат с Dolce & Gabbana. По това време китайски знаменитости и влиятелни лица снимаха видеа, в които публично изгарят артикули от модната къща.

Diet Prada не останаха безмълвни след завеждането на делото. Те споделиха в профила си, че нападането на журналисти и обвиненията за разпространение на фалшиви новини са доста „хлъзгав“ подход, който често заглушава свободата на словото. „Марките и публичните фигури трябва да реагират на медийната критика с прогресивни действия, не със съдебни“, заяви Линдзи Шуйлер, един от създателите на акаунта.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР