6 факта за Камала Харис

Тя е първата жена вицепрезидент на САЩ, първата цветнокожа и първата с азиатски корени на този пост

eva.bg 02 March 2021

Снимка: getty images/guliver

Може да си първата в много неща, но се постарай да не си последната

Камала е родена в Оукланд в имигрантско семейство. Майка й Шаямала Гопалан е дъщеря на индийски дипломат, занимава се с изследвания на рака на гърдата. Баща й Доналд Харис, роден в Ямайка, е професор по икономика. Родителите й се разделят, когато е на седем години, като майка й поема грижите за нея и по-малката й сестра Мая. Трите са изключително близки, дори си имат семеен прякор – Шаямала и момичетата. Именно майката е вдъхновението на Камала за успешна кариера в правото, а сега и в политиката, показвайки, че няма невъзможни неща. „Може да си първата в много неща, но се постарай да не си последната“ – това са думи на Шаямала, които Камала цитира в една от речите си.

Най-великата мащеха на света

Харис се запознава със съпруга си Дъг Емхоф на уредена среща. Той също е юрист, разведен, с две деца. „На сутринта след първата ни среща той ми изпрати по имейла дните, в които е свободен от ангажименти през следващите няколко месеца. Написа: „Да видим дали ще успеем да направим така, че това между нас да се получи“. Е, успяхме“, пише Камала в социалните мрежи по повод рождения ден на съпруга си. След близо едногодишна връзка той й предлага брак, падайки на колене в апартамента й. Четири месеца по-късно – на 22 август 2014 г. – се женят, защото и двамата не са почитатели на дългите годежи. Камала става доведена майка на двете деца на Дъг, които в момента са на 26 и на 21 години. Те я наричат Мамала и нямат никакъв проблем с това, че баща им има нова жена. Нещо повече – изграждат много силна и топла връзка с нея. Самата Харис няма собствени биологични деца, но пък любовта й към доведения син Кол и дъщерята Ела явно е достатъчна. „Те са моят безкраен източник на любов и чиста радост. Със сигурност мога да кажа, че сърцето ми не би било цяло, нито пък животът ми, ако ги нямаше тях“, казва Харис. „За мен и брат ми ти винаги ще бъдеш Мамала – най-великата мащеха на света. Ти си скала – не само за баща ни, но за три поколения от нашето голямо и смесено семейство“, казва пък доведената й дъщеря Ела.

Ако обичаш хубавата храна, ще трябва да се научиш да готвиш

Освен че е много добра в работата си, Камала Харис се слави и като страстна готвачка. В Инстаграм профила й може да откриете видеа и снимки на домашно приготвени ястия, сред които печена пуйка и гювеч. Участвала е и в готварско шоу в Ютюб. В интервюта признава: „Аз съм нещо като гурме готвач. Много обичам да ям и ми е изключително приятно и забавно, докато готвя. Когато бях малка, майка ми казваше: Камала, ти очевидно обичаш хубавата храна, затова най-добре се научи да готвиш добре“.

Уважавайте имената на хората

Името Камала в превод от санскрит означава „лотосов цвят“. Камала е и едно от имената на богинята Лакшми, която в индуизма покровителства мъдростта, богатството, успеха и светлината. Много пъти по време на кандидатпрезидентската кампания името й е произнасяно неправилно или пък опонентите са го осмивали. По този повод Камала казва: „В много култури има церемонии за даване на име на детето. Това е невероятен дар, семеен дар. Уважавайте имената на хората. Използвайте ги с уважение. Защото името е свързано не само с човека, но и с цялото му семейство, с културата му, с произхода му“.



Да намерим време да танцуваме и да попеем

Камала е почитател на музиката, но сигурно ще ви изненадаме с жанровите й предпочитания. Оказва се, че тя харесва хип-хоп и аренби. През 2017 година пуска своя плейлиста в Spotify, в която влизат “Love on Top” на Бионсе, “Waterfalls” на TLC, “Juicy” на Ноториъс Би Ай Джи, както и “Humble” на Кендрик Ламар. „Твърдо вярвам, че всички трябва да намираме време да танцуваме, да попеем и... да поклатим глава в такт с музиката“, казва тя.

Стилът е: go-to-work

Някои модни критици определят стила на Камала Харис като доста скучен, защото в гардероба й има само костюми, като вместо на пола тя залага на панталон и сако. А цветовите нюанси са в деловите сиво, морскосиньо и черно. Но истината е, че Камала Харис олицетворява поколения работещи жени, което означава комфортен гардероб без излишни рискове, който казва: тук съм, за да свърша работата. Още от началото на кариерата й като окръжен прокурор, след това като главен прокурор на Калифорния, сенатор, а сега и вицепрезидент тя залага само на комбинацията от панталон и сако. Стилът е: go-to-work и сме сигурни, че няма да бъде променен и сега, въпреки че някои официални приеми сигурно ще изискват дизайнерски рокли. Със сигурност обаче не очакваме нещо екстравагантно или изненадващо като цветови комбинации.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР