Сърцето е моят „консилиери“

Как се постига успех в една смятана за предимно мъжка професия – разговаряме със Силвия Веселинова, докато гостуваме в извънградската й къща

Елка Влаховска 16 January 2021

Снимка: Светослав Караджов

Силвия Веселинова е собственик и управител на строително-инвестиционната компания „Идеа Билдингс“, която тази година отбелязва 15-годишнината от създаването си. В портфолиото на компанията присъстват 33 построени сгради на 108 000 кв. м разгъната застроена площ на територията на София.

Как се постига успех в една смятана за предимно мъжка професия – разговаряме със Силвия Веселинова, докато гостуваме в извънградската й къща. Обзаведен с много вкус, с прекрасна градина и с възможности за приятно прекарване на летните дни в приятелска компания, а сега, на прага на зимата, с уюта на запалената камина и ароматните свещи. 

Г-жо Веселинова, в бизнеса освен рационалния подход имат ли място и емоциите?

Това, което мисля по тази тема, е доста различно от традиционните възприятия. Смятам, че емоцията е много важна част от всяко нещо, което човек върши – нали знаете колко красиви са нещата, направени с любов. Мисля, че когато подходиш с много положителна емоция към начинанията си, им даваш определен заряд и енергия, от която те стават по-добри и по-успешни. Това, че влагаш сърце в работата си, не те прави непрофесионалист, напротив – прави те по-отдаден и вглъбен.

Може ли да се каже, че всяка сграда е като „дете“ във вашето бизнес семейство?

Към всяка сграда, построена от нас, се отнасям с толкова внимание и грижа, колкото към двете си момичета. Сградите, както и децата, минават през най-различни етапи в развитието си. Разбира се, понякога и през труден пубертет. Има сгради с много казуси, с инциденти и непредвидени обстоятелства… И всяка сграда е с различен характер – отново както е при децата.

Има ли предизвикателства при работата с роднини и приятели от детството?

Вълнуващо е да работиш с толкова близки хора на едно място, и то доста дълго време. Най-приятно е това, че можеш да си абсолютно спокоен и да им имаш пълно доверие. Има трудни и негативни моменти, разбира се, но всички кризи бързо отминават и лесно се забравят в името на добрите отношения.

Празнувате ли заедно с екипа си завършването на обектите?

Винаги се случва така, че когато приключим един проект, идва много стихийно нещо друго и буквално ни помита с нова енергия и огромна сила… Никога досега не сме празнували завършване на проект и предаване на сграда. Освен това ние гледаме на тези крачки като на част от пътя ни, не толкова като на победи. Може би искаме да празнуваме по-големи постижения и да правим още по-значими за нас неща.

Кое отбелязвате като ваш житейски триумф?

Аз преди всичко съм майка и жена, и разбира се, от всичко най-важни за мен са децата ми. Това е най-голямото ми щастие, успех и източник на любов и вдъхновение. Гордея се с тях, гордея се и със себе си, с качествата, които съм успяла да отгледам и възпитам в тях и в себе си. Гордея се, че се справям успешно с доста мащабни проекти, при това с отлично качество и в кратки срокове. Мисля, че още не съм достигнала триумфа си и той тепърва предстои.

Какви качества са необходими на бизнес лидера, за да сплотява екипа си и да постига успехи?

Този въпрос ме вълнува истински, защото мисля, че всеки лидер има своя рецепта за успех, свои правила и норми. Аз мисля, че най-важното качество на лидера е да бъде добър слушател. Трябва да чува всичко и всички, за да е добре информиран и да може да взема правилни и разумни решения. После трябва да умее добре да балансира и да лавира между различията на хората – трябва да може да е буфер. Много важно е лидерът да бъде човек, който може да носи отговорност, да стои зад гърба на своя екип, да е дързък, смел и нетрадиционен в подхода си.

Как релаксирате след напрегнатата работа?

Музика, вино, природа, любов, сън и градене на бъдещи планове са моята рецепта за възстановяване и постигане на равновесие и душевен комфорт. За мен е важно да съм удовлетворена от това, което правя, за да съм щастлива. Това е валидно, както по отношение на работата, така и за свободното време и моментите за релакс.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Бистра
16 January 2021, 13:09

В началото на статията името на дамата е изписано като Илвия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР