Слънце до поискване

Тайландските острови или Бали може да са примамливи дестинации за студените месеци, но с действащите ограничения за пътуване и правилата за карантина ще трябва да проявим по-нестандартно мислене

Елка Влаховска 11 January 2021

Снимка: пресофиси

Цикладите за плувци на открито

В зависимост от това на кой остров сте, най-ниските температури през зимата варират от 12 до 17°C, а водата е дори още по-топла. Вълшебните острови Парос, Родос, Санторини и Милос са целогодишна дестинация за романтично настроените натури. Да посетиш Санторини извън сезона е приключение, което си заслужава. Островът с неговите прекрасни залези може да се усети по-пълноценно без тълпите летни туристи. Родос също се слави с ясно синьо небе и приятни температури през зимата. На Парос отседнете в Parilio, неотдавна обявен за един от най-добрите нови хотели на гръцките острови. Стаите му са разположени около открит басейн, в който може дори да поплувате.

Канарските острови за уиндсърф маниаци

През лятото вятърът, който вилнее по плажовете на островите Лансароте и Фуертевентура, носи благословено облекчение от силната жега и е магнит за уиндсърфистите. През зимата, в търсене на подходящ вятър и по-високи температури, е по-добре да посетите Тенерифе или Гран Канария. Първият си спечели славата на културен център на архипелага с новата художествена галерия, проектирана от швейцарската фирма Herzog and de Meuron и концертната зала в Санта Круз на Сантяго Калатрава, архитект на изумителната сграда „Обръщащият се торс“ в Малмьо, Швеция. Столицата Лас Палмас на Гран Канария има оживена кулинарна сцена и едни от най-добрите бутикови хотели в архипелага. Слънцето и топлината, дори и през зимата, са гарантирани – Канарските острови са само на 200 километра от африканския бряг.

Малта за подводно гмуркане

Нейните откровено безсрамни 300 слънчеви дни годишно биха били отличната отправна точка в търсене на зимното слънце. Малта освен с историите си за рицари и пирати е примамлива и за съвременните търсачи на приключения. Островът е заобиколен от някои от най-добрите места за подводно гмуркане в света. Посетете през зимата поразителната Валета, древната столица, която се възражда за модерен живот, превръщайки някои от великолепните си градски къщи в отлични дизайнерски хотели. Ресторантската сцена също процъфтява. Отправете се към Panorama Restaurant, Bar & Lounge, за да опитате най-доброто от средиземноморската кухня, включително с опции за вегетарианско, веган и безглутеново меню.

Кипър за любители на природата

Островът на Афродита е на малко над 200 километра разстояние от Ливан, така че не е изненадващо, че зимните температури там са по-близки до тези на Близкия изток, отколкото на континентална Европа, което означава, че времето предполага да сложим в куфара дори тишърти. Крайбрежният град Пафос е добра отправна точка за опознаване на острова. Отседнете в дизайнерския хотел Almyra (шеф-готвачът на ресторанта е възпитаник на небезизвестния „Нобу“) и посетете древните руини на града. На север се намират някои от най-красивите плажове на острова, където снасят яйцата си зелени костенурки. Зимата също е чудесно време за пешеходен туризъм в гъстите гори на Кипър, където можете да се натъкнете на очарователни старинни манастири.

Сицилия за романтиците

Най-южният остров на Италия е по-близо до Тунис и зимното време там по нищо не прилича на нашето. Посещението по това време на годината ще ни гарантира възможност да видим невероятните исторически забележителности на острова, без да се редим на дълги опашки за билети, нещо, характерно за ваканционните месеци. В задължителната програма е храмът на Конкордия в Агридженто, който е труднодостъпен през високия сезон. Отседнете в ризорт Verdura Golf and Spa в морския курортен град Шака със семейството или за романтична почивка и се отправете към бароковия град Ното в провинция Сиракуза, за да разгледате катедралата, част от световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО. Със самобитна култура на хранене, Сицилия предлага гастрономични изкушения отвъд познатото изобилие на плодове, зеленчуци и сладолед гранита през лятото. Зимата е сезонът на един специфичен деликатес – морските таралежи.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР