Илон Мъск стана най-богатият човек в света

Той има визия в какво да вложи средствата си.

eva.bg 08 January 2021

Снимка: Getty Images

Американският изобретател, инженер и милиардер Илон Мъск се превърна в най-богатия човек в света. Състоянието на основателя на Tesla е около 188,5 милиарда долара, с което Илон измести Джеф Безос, който заемаше първото място от октомври 2017 г. Мъск го изпревари с около 1,5 милиарда долара.

Според експертите успехът на Илон се дължи на вдигането на акциите на компанията му за електромобили Tesla с 6% на борсата. Както съобщиха от BBC, за пръв път от създаването си компанията е оценена на над 700 милиарда долара, с което Tesla стана по-скъпа от Toyota, Ford, Volkswagen, General Motors, Hyundai взети заедно. Той има 20% дял в автомобилния производител.

Както винаги, Илон разсмя всички с реакцията си. В Twitter по повода той написа „Колко странно“, след което уведоми последователите си, че се връща обратно на работа.

Изобретателят обаче е далеч от мисълта просто да трупа богатство. Той има визия в какво да вложи средствата си. Илон сам споделя, че половината от състоянието му е предвидено за проблемите на Земята, а другата – за изграждането на човешки град на Марс. „Така можем да гарантираме продължението на живота, в случай че планетата ни бъде ударена от метеорит, както е станало с динозаврите, или пък избухне Трета световна война и се самоунищожим“, заяви той.

Няколко пъти на ръба на фалита, Илон Мъск успява да се издърпа за косата като барон Мюнхаузен, благодарение на своята упоритост и несломим дух, неприемащ отказ. И така, с работа, визия, търпение той създава първата изцяло частна космическа компания, изработваща сама ракетите, двигателите, капсулите, космодрум за изстреляването им, и предлага на търговски и правителствени организации полети на повече от три пъти по-ниски цени. Конкурира се с най-големите. Предоставя значително по-изгодни условия на НАСА за изстрелване на ракети и сателити в Космоса с цел научни изследвания. Смята за напълно възможно да се пенсионира на 70-годишна възраст и да заживее на Марс. За това работи и толкова много си вярва, както за всяко начинание, изглеждало невъзможно досега.

Ето го и новия списък с най-богатите хора в света:

1. Илон Мъск

2. Джеф Безос

3. Бил Гейтс

4. Бернар Арно

5. Марк Зукърбърг

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР