Трафиканти с Мариана ван Зелер

„Хората не си дават сметка, че черните пазари са навсякъде около нас, скрити от очите ни – твърди португалската журналистка и кореспондентка на National Geographic Мариана ван Зелер. – И най-невероятното е, че съвсем обикновени хора се оказват въвлечени в подземния свят.“

Лилия Илиева 06 January 2021

Снимка: National Geographic, Muck Media

Вълнуваща, по-драматична и от най-напрегнатия екшън и, разбира се, много по-задълбочена е документалната поредица от осем епизода „Трафиканти с Мариана ван Зелер“ на National Geographic. Нейна водеща и разследващ журналист е наградената с призовете Peabody и du-Pond за най-въздействащи и проникновени телевизионни разследвания и номинираната за „Еми“ Мариана ван Зелер. Достъпът зад кулисите позволява на Мариана да се гмурва в дълбините на най-опасните черни пазари на планетата, в американските ъндърграунд организации, криминални банди и странни субкултури, за да открие как действат.

Разглежда сложната и често белязана от насилие вътрешна динамика на контрабандните мрежи, среща се с основни играчи в нелегалните дейности – от трафиканти на тигри, през международните измамници и фалшификатори, до търговци на оръжие и фентанил. По пътя си се сблъсква и с редица служители на службите за сигурност, бивши затворници, колеги журналисти и местни жители, привлечени по един или друг начин от престъпната дейност. Трафикантските мрежи, до които достига, често са непознати за обществото, но акумулират милиарди долари в сивата икономика.

Мариана има впечатляващо професионално минало. Заедно със съпруга й, неин колега разследващ журналист – Дарън Фостър, изучават модата на синтетичната дрога, интервюирайки пристрастени лекари. Пътуват до най-призрачните места, за да изследват манията на Америка по паранормалното и дали може да бъде доказано съществуването на призраци и на паранормална активност. Спят на улицата, за да усетят и покажат какъв е животът на бездомните младежи. Разглеждат дълговечната битка между живот-
новъдната индустрия и защитниците на правата на животните. Представят света на трафика със сексроби в САЩ от гледната точка на жертвите.

Страстна в разследването и в разказа си, португалката практикува професията си от 15 години в различни точки на света. Отразявала е войната в Ирак, за което учи арабски в университета Дамаскус в Сирия, атаките срещу кулите на Световния търговски център на 11 септември, при това месец след като пристига в Ню Йорк, за да следва в Колумбийския университет.

Отразява и нарковойната в Мексико, като години наред опитва да вземе интервю от наркобарона Хоакин „Ел Чапо“ Гусман. Изпреварена е от Шон Пен. За нейна утеха Пен разказва, че с Гусман са обсъдили документалния й филм от 2015 г. Chasing El Chapo. С предаването Breaking Borders на Travel Channel пътува до конфликтни зони с известния шеф-готвач Майкъл Волтаджио.  

„Трафиканти с Мариана ван Зелер“ стартира по National Geographic в 22 ч. на 14 януари 2021 г.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР