Патешко магре

Диана Шингарова 27 December 2020

Снимка: Диана Шингарова

Историята гласи, че през 1959 г. в Hôtel de France в Ош главният готвач Андре Дeгeн (André Daguin) за първи път приготвя патешко магре като пържола. Ястието става изключително популярно. Патешкото магре отлично хармонира с цитруси, и особено с портокал, карамелизиран лук, сладко от боровинки. Добра гарнитура са глазирани моркови, аспержи и картофи. Развихрете фантазията си, опитайте да го приготвите и вие.

Необходими продукти за 2 порции: 2 бр. патешко филе с кожа, стръкче мащерка, сол, черен пипер. Начин на приготвяне: Подсушете патешкото филе добре. Върху кожата направете прорези на каре без да стигате до месото. Овкусете добре и от двете страни със сол и черен пипер. Сложете филето в студен тиган с кожата надолу и гответе на средно висока температура – 15 минути. Целта е да разтопим мазнината и да получим хубава коричка. Приберете мазнината в купичка и я използвайте за овкусяване на картофи например. Време е да допечем месото във фурната, която сме загрели предварително на 200о C.

Печете 7–8 минути. Извадете и оставете да си почине, преди да нарежете и поднесете. Аз го поднасям с пюре от моркови и микс от свежи салати и портокал, овкусени с балсамико, мед и зехтин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР