Как да изберем най-подходящата елха?

18 December 2020

Елхата е един от символите на Коледа, а украсяването й е част от празника.Темата в декоративните елхи тази година е „Заедно със семейството“, определена на едно от най-големите световни изложения ChristmasWorld във Франкфурт, Германия.

Експертите очертават три тенденции в избора на коледно дръвче: „близо до природата“ (максимално реалистични елхи в зелено); „дълбок океан“ (елхи със син нюанс) и „бягство в заскрежената гора“ (посипани със сняг елхички).

3D и заскрежената елха са хит

Според проучване на американския производител на елхи Balsam Hill тази година покупката на коледни дръвчета и украса започва по-рано. Петдесет и осем процента от семействата са поръчали своето коледно дръвче в края на ноември, 32% през първата седмица на декември, а 20% – още в началото на ноември. Търсене на декоративни елхи и украса по-рано отколкото предходните години се наблюдава и в България. Заради несигурността и епидемичната обстановка, семействата пазаруват по-рано и своите коледни подаръци.

И този сезон в България най-много се търсят зелените 3D елхи, които наподобяват в най-голяма степен естествените. Следва ги елхата с натежали от сняг клони. Технологията й на производство е такава, че „снегът“ да „не пада“ от клонките и следващите сезони. По-малък интерес тази година има към цветни елхи – в ярко синьо или в цикламено.

Хората, за които дизайнът, а не традицията са важни, посягат и към...чисто черна елха. „Това обаче е по-скоро любопитно изключение“, коментират производителите на декоративни елхи от град Раковски. „Повечето семейства у нас залагат на 3D елхата в зелен цвят или на посипаната със сняг ела, като в природата“.

Детски играчки като украса за коледната елха

Две тенденции се очертават тази година на световните изложения за Коледна украса: „щастливо семейно събиране“ и „нова носталгия“ – съчетаване на естествено с изкуствено, традиционно с модерно. На изложението във Франкфурт например, един от дизайнерите закачва на елхата кафяви плюшени мечета и ги съчетава с топки в червено и златисто. Ако сложите върху елхата любими детски играчки, ще внесете допълнителен уют вкъщи, съветват експертите.

Как да изберем най-подходящото коледно дръвче?

Изборът на коледно дръвче зависи от заделения бюджет, големината на помещението, в което ще бъде поставено, предпочитанията към цвят и форма и др. Ако се спрете на дръвче в бяло, поставете го в тъмен ъгъл или на място, където няма много светлина, за да се откроява. Ако нямате достатъчно пространство, изберете стройна елха, до 1.50 м. Ако имате високи тавани, елхите и борчетата над 2 метра са вариант за вас.

Обърнете внимание и на клонките – на 3D елхите например са над 85% реалистични. Клонките трябва да са и достатъчно здрави, за да издържат украсата. Оставете минимум 50 см разстояние от елхичката до тавана, за да има място и за коледната звезда. Помислете как ще съхраните дръвчето след празниците – и елхичките имат нужда от „гардероб“.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР