Истанбул по съседски

По-близък и достъпен от всякога, пълен с истории за разказване, компресирал усещането за всичко случващо се на планетата, огромният мегаполис не спира да ни изненадва със скоростта, с която се променя

Любомир Василев 04 December 2020

Хаотичен и пълен с крайности, тук, където Изтокът среща Запада и чайките са почти толкова на брой, колкото котките, новите ресторанти се появяват в пропорционална зависимост с размерите на града и бързото развитие на неговата инфраструктура. Турската кухня е третата по разнообразие след китайската и френската и постоянно се обновява, без да губи корените си.

Традиционната храна, част от която познаваме и ние от домашната кухня, е съхранена и леснодостъпна, към нея се прибавят и съвременни прочити на класиките, което прави честите разходки до Истанбул напълно оправдани. И макар че понякога няма нищо по-вкусно от айран с бюрек, крайно време е да разчупим клишето за кухнята на съседите.

„Улус 29“ определено е ресторантът, който посещавам често, когато съм в Истанбул. Освен с прекрасната гледка към Босфора, той ме привлича и с един от най-модерните клубове в града. Заедно с интернационалната кухня могат да се опитат и местни специалитети на много добро ниво.

Намиращият се в хотел „Сейнт Реджис“ в квартал Нишанташъ ресторант „Спаго“ в момента е един от най-популярните. Той носи подписа на иконичния шеф Волфганг Пук, познат с любовта си към еклектичното съчетаване на ястия с американски, италиански и азиатски влияния. Негова запазена марка е философията from farm to table, която гарантира произхода и качеството на продуктите.
„Зума“, разположен в елитния шопинг център Истиние Парк, е друг ресторант, който винаги посещавам. Той носи в Истанбул най-доброто от японската кухня с минималистичен стил и елегантен интериор. Създаден по модела на неформалния стил за хранене изакая, тук сервират автентични вкусови текстури от японската кулинарна традиция и много саке, разбира се. Блек код (вид риба) с мисо сос е сред ястията, които трябва да опитате.

„Нусрет Стек Хаус“ също е сред задължителните места в Истанбул. След зашеметяващия международен успех на главния готвач Нусрет Гьокче ресторантът е от местата, за които трябва да почакате поне 40 минути, преди да ви настанят, дори да имате резервация. От транжор на месо сега Салтбае (Беят на солта), както наричат Гьокче, е собственик на верига успешни стек хаус ресторанти по целия свят – от Миконос до Ню Йорк, където дели една улица с Музея за модерно изкуство МоМА. Тук баклавата с дондурма (сладолед) е абсолютно задължителна.

Когато става дума за рибен ресторант в Истанбул, „Бебек Баликчи“ е Мястото. Независимо от митологичната атмосфера с ренесансови картини по стените, разположеният на брега на морето с прекрасна гледка към Босфора ресторант, е пример за добро обслужване и вкусна храна. Приютявал редица знаменитости от ранга на Оливър Стоун и Жерар Депардийо, ресторантът се слави с богатия избор на пресни морски продукти. Опитайте целия калкан на дървени въглища и десерта от дюля.

Намиращият се в района на Галата „Неолокал“ е модерен ресторант, който следва традициите на местната кухня, вярвайки в устойчивото си бъдеще. Тук съставките от миналото са на почит, подобрени със съвременни техники. Главният готвач деконструира и прекроява своите творения, без да губи традиционните вкусове от детството си.

„Каракьой Локантаси“ е оживено място за срещи и избор на елита на Истанбул. Тук почти всяка вечер можете да срещнете известни журналисти и художници, потънали в задълбочен разговор. През деня ресторантът предлага меню с типичното домашно готвене, но вечер той се превръща в модерна мейхане (турска механа). Масата ви се отрупва с мезета и морски дарове, обилно полети с пресен зехтин. Стените и сините плочки са модерна интерпретация на традиционните турски ресторанти. Следете ъгловия прозорец, където местен художник поставя нова инсталация на всеки четири месеца.

Историческите забележителности в Истанбул са прекрасни, но определено добрите ресторанти и добрата храна са онова, което ме кара да се връщам в града. Затова в късната есен пак ще сме тук, за да хапнем вкусно по съседски.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Ulus 29
Spago
Zuma
Nusr-Et steak house
Bebek Balikci
Neolocal
Karakoy Lokantasi

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР