И се роди Зендая

Има популярни жени, има и впечатляващи такива. Зендая, или както е по-правилно да я наричаме – Зендея, е от втория вид

Силвия Канин 23 November 2020

Снимка: getty images/guliver

Момичето, което от танцьорка при Селена Гомес се превърна в най-младата актриса, печелила награда „Еми“ в категория „Актриса в драма“, е абсолютната звезда на новото време. Дали заради страхотното й изпълнение в сериала „Еуфория“ на HBO, или заради нуждата всички церемонии с богата история да се свържат с младото поколение, а може би поради факта, че е наполовина чернокожа, наполовина бяла, Зендая бе перфектният избор. Точно като ход в шаха, който ти носи абсолютната победа, а в случая – милиони постове в социалните мрежи, статии, овации плюс достатъчно критика, нейната победа е историческа, буквално.

Би било естествено да ви предупредим, че името Зендая ще изскача все по-често оттук-оттам и скоро ще забравите да се питате дали си заслужава или не. Просто няма да изпитвате съмнения. Да я харесват всички сякаш е закодирано в името й. То идва от езика шона, част от езиковата група банту, който се говори от около 15 милиона души в Африка. Вдъхновено е от името Тендей, което означава „да благодариш на Бог“. Буквата З в него се появява по идея на бащата на актрисата Кезембе Ажаму. Зендая неведнъж се е шегувала, че баща й си пада по тази буква заради пристрастието си към дзен философията (на английски Zen).



От копринена буба до пеперуда

Първата й роля е в училищната пиеса „Джеймс и огромната праскова“, но макар да е на кастинг за главната роля, й дават да играе… копринена буба. „Нямах никакви реплики, но знаете ли, разбих всички с ролята си. Бях копринена буба, но играех с лицето си и бях най-добрата копринена буба, която някога е съществувала“, споделя Зендая. Следват танцови изпълнения, едно от които е за рекламна кампания с участието на звездата Селена Гомес. С танцова стъпка малката Зендая стига до Disney, където на 14-годишна възраст започва да играе в Shake it Up рамо до рамо с Бела Торн, друга тийн звезда, която обаче изпусна юздите на известността и сега се слави с голите си снимки повече, отколкото с която и да е своя професионална поява. През 2014-а епизодите на музикално-танцувалния сериал приключват, но Зендая остава в редиците на Disney. Точно както правилата на децата звезди повеляват, след Disney кариерата следва музикален албум, който в случая на Зендая не е никак лош. Малко по малко красивата тийн звезда започва да се превръща в младо момиче, което с възпитание, красота и талант печели всички наоколо. Особено трудно ни беше да повярваме на изказване на майка й, която разказва пред Vogue колко срамежлива и затворена е била Зендая в детската градина. Комуникацията между нея и другите деца липсвала тотално и семейството й било принудено да я остави да повтори групата, за да се социализира.

Момичето с растите

Ако има нещо, заради което всички запалени по модата обичахме Зендая още преди да стане най-младата носителка на награда „Еми“, то това е безупречното й усещане за стил. Разбира се, подкрепено от един от най-добрите стилисти на знаменитости – Лоу Роуч, който е отговорен също за визията на Селин Дион и Ариана Гранде. Зендая е безспорно една от модните икони на Холивуд. Този статус тя си заслужи след донякъде противоречивата поява на червения килим на Оскарите през 2015-а, облечена в елегантна бяла рокля Vivienne Westwood и носеща… расти. Разбира се, хиляди заклеймиха визията на тогавашната Disney звезда като тотално неприемлива за толкова класно събитие, посланик на идеята за вечния стил. Смелият избор на Зендая обаче предизвика всички да погледнат отвъд образа на тийн звезда и да разпознаят в нея човек с послание и социална кауза, който е дошъл, за да остане. Вдъхновени от смелостта да покаже красотата на тъмнокожите на червения килим, създателите на куклата Барби изработват Barbie Zendaya, която копира изцяло визията й от Оскарите. Харизмата й докосва и самия Томи Хилфигър, който я превръща в посланик на бранда му, както и в основна движеща сила зад линията Tommy x Zendaya.



Препускане към върха

Първата й роля на голям екран идва през 2017-а в лентата „Спайдърмен: Завръщане у дома“ и не дълго след това Зендая става новото лице на Lancome. Сякаш стъпките, през които минават много звезди – първо големият успех, а след това и големите кампании и колаборации, при нея се случват в обратния ред. И така, не стъпка по стъпка, а вземайки няколко наведнъж, красавицата стига до ролята на Ру в продукцията на HBO „Еуфория“. Макар проектът да звучи като тийн драма, Зендая предупреждава публиката си в социалните мрежи, че това е сериал за зряла аудиторя, история, която разказва за зависимостите, за наркотиците, за депресиите и бездните, в които пропадаме. Самата тя съветва никой със слаба психика да не застава пред телевизорите, за да гледа „Еуфория“. От  The Guardian определят сериала като най-шокиращото тийн нещо, което можем да видим. Именно то донесе на Зендая статуетката в категория, където номинирани бяха Дженифър Анистън, Оливия Колман, Лора Лини, Джоди Коумър и Сандра Оу. Заради световната ситуация Зендая посрещна новината не на червения килим, а в компанията на семейството си. Облечена в елегантна вечерна рокля, тя отправи послание за надежда към младите: „Зная, че моментът, в който се намираме, не е най-подходящото време за празнуване на каквото и да е, но все пак искам да кажа, че има надежда за младите хора. Знам, че нашият сериал невинаги изглежда добър пример за тях, но имам вяра в новото поколение и искам да кажа на всички, които излизат по улиците и се борят за това, в което вярват – виждам ви, възхищавам ви се и ви благодаря!“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР