Есенна умора в косата

Задава се сезонът на статичното напрежение, на кичурите без обем и виталност, на непослушните косми, на срещите с разбитите мечти за феноменален блясък

Люба Вангелова 16 November 2020

Като един от основните индикатори на здравето косата е силно податлива на неблагоприятното влияние на различни външни фактори – от рязката смяна на температурите до стреса и нездравословното хранене. Задава се сезонът на статичното напрежение, на кичурите без обем и виталност, на непослушните косми, на срещите с разбитите мечти за феноменален блясък. Предстоят грижи за възстановяване на косата и не по-лесната задача за нейното дисциплиниране.

Когато страда дисциплината

Първо, трябва да разберем каква е причината за „непослушанието“ на косата. Това състояние може да бъде свързано с климата – например прекалено сух или обратно, прекалено влажен. Проблемът може да се крие в структурата – например, ако е достатъчно пореста (този тип коси по принцип попадат в категорията „непокорни“). Преди всичко обаче причината е недостатъчно здравословното хранене. Проблемът може да се крие и в грижата, ако тя е неправилно подбрана или недостатъчна. Лющенето на главата например може да бъде причинено от некачествено боядисване или от честа термообработка без съответната защита. Второ, трябва да се изясни какво означава точно „непослушна“ коса. Възможно е това да е следствие от въвеждането на нови продукти за грижа.

Идеални резултати

Те зависят от това какво искаме да получим. Ако задачата е идеално права коса, нужно е да се използват специални средства, които не допускат проникване на влага. В случая с къдравите коси те дават ефект на по-изправени кичури в сравнение със стилизиране без използване на такъв продукт.

Важен нюанс – максималният брой на едновременно използвани козметични продукти трябва да е най-много два. Не се изкушавайте да нанасяте наведнъж цялата продуктова линия. Прекаляването няма да направи по-красива косата ви, дори напротив – ще изглежда неестествено.

И обратният случай – начупването на правата коса. Ако косата не е достатъчно гъста, то добре е да използвате продукти, които я сгъстяват от корена. Мус пяна по цялата дължина може да я утежни. Ако косите са тънки и порести, възможно е по дължината да ползвате втори по вид продукт. В основата – спрей или пудра, а по дължините – кремообразни, спрей или гел за извити кичури.

Прическа в „сезона на шапките“

Под шапки и качулки кожата на скалпа се задушава и изпотява, а мастните жлези работят по-активно. За балансиране производството на мастната секреция използвайте шампоани и балсами с по-лека текстура, които са с основна задача добавяне на обем. Сред стилизиращите продукти, които отстраняват проблема със себума, са пяна или пудра за обем в корена. Те уплътняват косата и максимално съхраняват свежестта й.

Най-доброто от най-доброто

Битува мнение, че професионалните продукти не са подходящи за ежедневна грижа. Но това не е съвсем вярно. Единственото „не“ е да се поръчват големи опаковки от по литър. Причината е, че те са по-концентрирани от продуктите за домашна употреба. Затова понякога клиентите се сблъскват с натежаване на косата, която добива вид на неподдържана. Така че, преди да вземете решение за разфасовката на продукта, помислете каква задача целите да разрешите и имате ли нужда от професионалния продукт.

Масла на помощ

Възстановяването на изтощената коса е първостепенна задача в началото на есента. На второ място е създаването на защитен филм, който да предпазва от агресорите на новия сезон. Продуктите, съдържащи естествени масла, протеини и пантенол, изпълняват най-добре тази задача.
• Копринените протеини правят косата плътна и блестяща, освен това помагат стилизиращият ефект да се задържи по-дълго.
• Пантенолът укрепва и уплътнява ядрото на косъма.
• Рициново, арганово и масло от жожоба са богати на протеини, витамини и минерали. Те подсилват кортекса, улесняват разресването и оставят приятен аромат.

Витамини в строя

Нестабилните времена и смяната на сезоните влияят върху качеството на усвояване на хранителните вещества. Така че витамините са отлична помощ за тялото в опитите му да поддържа баланс. Здравата коса е пряко свързана с наличието на достатъчно количество елементи като мед, цинк, биотин и селен, които са отговорни за нормалния растеж и пигментацията на косъма. Не всички витамини се усвояват от тялото по един и същи начин: насоченото им действие и съставът им за укрепване на косата са важни. Микроелементите, витамините от групата В с аминокиселините L-цистеин и L-метионин, екстрактът от овес са важни за укрепването и растежа на всички видове коса. Търсете ги в описанието на съставките.

Кралски почести за косата

Всяка коса заслужава копринена калъфка за възглавница. Тя предпазва от триене и накъсване, тъй като повърхността й е толкова гладка, че движението на косата е по-скоро приплъзване. Това свежда до минимум вероятността за увреждане на структурата й. Същото се отнася и за обичайните ви аксесоари – ленти и ластици за коса: ако е възможно, заменете ги с копринени. Колкото и кралски да звучи!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР